Confruntarea cu dezamagirea este extrem de neplacuta. Poate produce multa durere sufleteasca si poate avea un impact distructiv, mai ales asupra persoanelor care investesc mult prea mult in ceva/ cineva, care nu merita.
Cum ma poate afecta o mare dezamagire? ” m-a intrebat recent o doamna care mi-a propus un scurt dialog despre dezamagire si posibilele ei consecinte. Nu se astepta, dar am acceptat imediat dialogul propus. De ce? Pentru ca eu stiu ca dezamagirea doare cumplit, iar consecintele, pentru unii, pot fi devastatoare. Depinde in mare masura de felul in care este perceputa, de “antrenamentul” celui afectat pentru astfel de situatii si nu in ultimul rand, de personalitatea celui/celei care o resimte.
“- Inainte de a va raspunde la aceasta intrebare, eu va propun ceva. Ar fi indicat sa-mi vorbiti despre dezamagirea cu care va confruntati. Ma intereseaza tot ceea ce doriti sa-mi povestiti si va asigur de toata atentia mea. Va ascult, nu doar va aud…” i-am raspuns pe un ton cat se poate de linistitor.
“- Eu stiu ca dezamagirea este o deceptie, o deziluzie. Chiar daca este vorba de o dezamagire la locul de munca, in dragoste sau din partea unei persoane apropiate, dezamagirea este o suferinta deloc de neglijat! De ce aceasta durere poate fi comparata cu o senzatie de boala? Poate duce la instalarea unei boli fizice sau psihice? As dori sa-mi explicati toate aceste aspecte, pentru ca eu nu pot sa-mi permit a fi bolnava si nici nu vreau. Incerc de mai mult timp sa devin insensibila, dar nu pot!”
Dupa ce i-am oferit un servetel de hartie, i-am explicat urmatoarele:
“- Intre asteptari si dezamagire este o stransa legatura. Neimplinirea unei/unor asteptari poate fi usor perceputa ca un veritabil esec, ceea ce explica efectul atat de destabilizator. Cu cat investiti mai mult din punct de vedere afectiv si emotional, cu atat suferinta resimtita poate fi mai mare. O nevoie care nu a fost satisfacuta din punct de vedere afectiv, poate afecta latura afectiva. O nevoie care nu a fost satisfacuta din punct de vedere relational, poate afecta grav latura relationala. Esecul pe aceste doua segmente nu este chiar un dezastru, desi sunteti convinsa ca asa este. Poate ca este vorba si de o dezamagire fata de propria persoana, dar numai dumneavoastra o puteti sti… Eu va asigur ca nu este cazul sa va ganditi la asa ceva… Mai cred ca va invinovatiti degeaba pentru incapacitatea unora de a nu va percepe asa cum sunteti cu adevarat. In fata mea vad o persoana informata, plina de calitati, dar foarte suparata, ranita de cineva care i-a inselat crunt asteptarile. V-ati gandit vreodata ca acel “cineva” nu se situeaza la nivelul dumneavoastra, din punct de vedere afectiv, relational, poate si educational, aflandu-se intr-o “clasa” mult inferioara celei in care dumneavoastra va situati?

Intr-adevar, dezamagirea doare al naibii de tare, din mai multe motive. Un prim motiv ar fi impactul, care poate fi puternic, foarte puternic si mai putin puternic. Un al doilea motiv ar fi ca, afecteaza grav siguranta construita pe ceva… ireal. Un al treilea motiv ar fi ca, scopurile inalte pot fi foarte greu de atins intr-un timp scurt si poate ca nici dumneavoastra nu mai aveti timp sau suficienta rabdare.
Senzatia de cataclism sufletesc poate fi ameliorata prin reanalizarea, cu calm, a situatiei in care va aflati. Va recomand acordarea timpului necesar pentru a va reveni si pentru a reevalua posibilitatile de a schimba ceva. Daca cineva anume nu va iubeste sau nu va ajuta atunci cand aveti nevoie, nu inseamna ca nu o meritati. Din contra, poate fi un avertisment ca ceva din existenta dumneavoastra merge intr-o directie gresita. Probabil si persoanele care v-au adus in aceasta stare nu sunt niste persoane tocmai potrivite existentei pe care o duceti.
Candva, Octavian Paler a scris “Pe masura ce crestem descoperim ca pana si persoana care nu trebuia sa te dezamageasca vreodata, probabil o va face”. Si daca se intampla asa, ce este de facut ? Alte cateva recomandari ar fi:
– mai intai, intrebati-va daca se merita sa suferiti;
– hotariti-va ce este cu adevarat important pentru dumneavoastra;
– cautati un antidot care vi se potriveste: o discutie cu un specialist, o activitate care va face placere si va ajuta sa uitati supararea, o calatorie, etc;
– incercati sa nu fiti prea perfectionisti, nici prea increzatori;
– nu uitati ca cine a facut-o (intentionat) o data, o va face si a doua, posibil si a noua oara.
Ori de cate ori, cineva sau ceva ma dezamageste, pentru mine este un semnal ca trebuie sa schimb modul meu de a actiona. Apoi ma gandesc cu nostalgie la sfatul celei mai dragi persoane din viata mea, “probabil ca Divinitatea iti pregateste ceva mai bun”, ma analizez pentru a descoperi daca am gresit cu ceva, ma reorientez, dupa care imi cultiv, mai atent… rabdarea.”
Din punctul meu de vedere, dezamagirea este experimentarea mai putin placuta a unei suferinte care impune o reevaluare, atat a noastra cat si a tot ce ne inconjoara. Daca aveti nevoie de putin ajutor, solicitati-l. Daca puteti de unul singur, eliberati-va. Urmarile se pot dovedi constructive si cred ca nu veti regreta!

Mihaela-Theodora Popescu – Editor principal
Co-autor a Ediţiei de colecţie: “Între psihologie şi parapsihologie” – click aici