Traversez în grabă piața de legume, mă duc spre brutărie să iau alor mei pâine proaspătă, plăcintă, stau la rând, mai aflu câte ceva, că sunt mari reduceri la televizoare, că nu prea sunt vinete bune la aprozarul domnului X, dar dincolo… un spectacol simpatic așteptatul ăsta cu oameni preocupați de trai, de mersul bun al casei lor indiferent de ce-i în jur. Mă uimește autismul casnic, dar îl accept ca o formă de protecție a sinelui.
Ies cu pâinea și plăcintele frumos mirositoare, cu gândul să mai ceva pentru o zi de sâmbătă, cam ultima din concediu. N-am nici măcar o idee, dar mai e timp până se închid magazinele… Merg spre casă, lăsând imaginația să-mi dea un semn…
Mă oprește o frână greoaie și prelungă  de bicicletă blocându-mi pasul. Un tânăr cu ochelari verzi strălucitori dă din cap, înțeleg că trebuie să mă feresc din calea marelui biciclist cu radio pe ghidon… ceea ce și fac. El nu voia asta, dimpotrivă încerca să articuleze niște vorbe.
-Te-am văzut mai răsărită (! nu știu ce vrea să zică, răsărită prin ce? prin haine? Exclus! pantaloni scurți cu un banal tricou, prin părul legat la spate cu un elastic roz, prin încălțările de vară! răsărită profetic în calea lui… că de! mai cunoaște lumea  sensurile cuvintelor!!! ), nu vrei să mă asculți?
Răspund afirmativ, o fi având omu’ de lămurit ceva, unde se află vreo farmacie, vreo școală, vreun meseriaș….
Dilema venea însă dintr-o altă zonă! Nici nu vă trece prin cap de unde își trăgea rădăcina!
– Nu cunoști și tu o fată, așa de vârsta mea, cu care să am o relație stabilă și cu care mai apoi să mă însor?
-!!!
Procesez debusolată două secunde ce zice băiatul ăsta?, ce legătură are răsărită cu relațiile umane, mă fac neștiutoare și mă întreb rapid spre ce se îndreaptă lumea lor, cât de dezorientată e! Sau… totul e la mișto, că de!  merge azi, ultima sâmbătă de  august 2023. Nu reușesc să mă decid și rezolv problema total nepsihologic și nepoliticos depărtându-mă:
-Vezi-ți băiete de treabă!  Că e! Multă chiar!

N.B.

Acum -când scriu- îmi vin în minte vorbele lui Tipătescu, personajul din comedia lui Caragiale, acceptându-le încă o dată actualitatea:
-Ce lume! ce lume! ce lume!…

Ana Koman – Editor online