Cu toții avem o zonă de confort pe care de multe ori nici nu o identificăm ca atare. Este un spațiu în care rămânând prea mult timp, ne alterăm potențialul de a ne dezvolta și de a ne descoperi în întregime. Iată ce am putea face pentru a părăsi această zonă.

▪Ce este zona de confort?

Zona de confort este acel spațiu în care îți e cald și bine’, acel pământ al făgăduinței personale’ pe care ți l-ai construit investind tot timpul, răbdarea, energia și trăirile tale. Adică acel loc în care te simți în siguranță, relaxat, detașat de tot ceea ce se întâmplă în jurul tău.
În realitate, zona de confort este doar o iluzie, o barieră mentală pe care tu ți-ai impus-o și peste care ți-e greu să treci de teamă să nu pierzi căldură și liniștea bârlogului’ construit cu greu.
Este locul în care te-ai învățat să te mulțumești cu ceea ce ai, deși vocea ta interioară îți reamintește că vrei, meriti și poți mai mult. Însă simțurile tale, amorțite de mirajul confortului și așa zisei siguranțe, nu-ți dau voie să faci un pas în afara cercului pe care singur ți l-ai trasat.
Aici, obișnuință și rutina nu mai deranjează, iar orice sau oricine încearcă să spargă cifrul’, să pătrundă în interior și să perturbe liniștea, este considerat intrus. Nimic nu intră și nimic nu iese din fortăreață zonei de confort. Iar tu începi să devii propriul tău prizonier.

▪Ce avem de pierdut?

În primul rând, vă fi afectată relația cu sine. Încrederea în sine se diminuează cât timp nu te mai afli în competiție cu tine însuti. Treptat, vei uita că vrei și că poți mai mult.
În egală măsură, îți blochezi singur evoluția. Nu vei învață lucruri noi daca te complaci prea mult în situații care nu îți oferă provocări. Nu iți asumi riscuri, nu faci greșeli și nu înveți din ele. Iar unde nu există învățare, apare plafonarea.
Dacă iți refuzi anumite experiențe, nu te vei dezvolta emoțional, ferindu-te de noutatea care aduce risc și complexitate comparativ cu simplitatea și siguranța în care te-ai obișnuit. Însă, fără experimentare nu există evoluție și maturizare.
Comportamentele și abilitățile nu se dezvoltă prin repetarea acelorași activități. Plafonarea este astfel iminentă.
Chiar dacă pare paradoxal, pentru a-ți mari aria zonei de confort este necesar să ieși din ea. De ce? Pentru că orice evoluție presupune explorarea noului și necunoscutului.

▪Viață socială și profesională

În afară de rutină, în zona de confort se dezvoltă și mentalitățile specific acesteia. Zi după zi, preiei aceste mentalități și le asimilezi până ajung să facă parte nu doar din discursul tău interior, ci și din modul în care comunici cu ceilalți. În acest spatiu care îți este atât de familiar, devii sclavul propriilor mentalități.
În egala măsură, vor fi alterate și relațiile sociale. O viață socială presupune să vrei să investești timp în a relaționa cu ceilalți, să fii comunicativ, să fii conectat la noutăți, să fii activ, respectiv să ieși din zona de confort.
Ce se întâmplă atunci când nu ești dispus să faci asta? Relațiile sociale se răresc sau se răcesc, iar tu te retragi tot mai mult între granițele în care singur te-ai închis.
Profesional, îți poți bloca evoluția, dacă refuzi mereu noile oportunități. Ți se pare confortabil să dispui de o constantă financiară și accepți ideea siguranței zilei de mâine, refuzând orice ocazie. Însă, cu cât rămâi mai mult în zona de confort, cu atât îți va fi mai greu să ieși din cercul vicios și să încerci să obții mai mult.

▪Părăsirea zonei de confort

În primul rând, organizează-te. Stabilește-ți obiective care îți impun ieșirea din tiparul pe care ți l-ai creat. Cu cât sunt obiectivele mai mari și mai provocatoare, cu atât implicarea ta vă fi mai mare și îți vei asigura evadarea din confort.
Nu uita să fii activ. Mergi la sală, aleargă, ia cursuri de dans, fă orice sport pe care îți dorești să-l practici, dar pentru care până acum nu ți-ai făcut timp.
Sportul, pe lângă eliberarea hormonului fericirii (endorfinele) te va pune în competiție cu tine însuti și te vă forță să-ți depășești propriile limite, tinându-te astfel departe de zona ta de confort.
Îți mai aduci aminte de locurile în care odată visai să ajungi? Cum ar fi să începi să-ți transformi aceste visuri în realitate? Începe să-ți planifici vacanțele și mergi în locurile pe care ți-ai dorit mereu să le vizitezi.
Chiar dacă ți se pare comod să stai închis în cochilia ta, întrucât te simți bine cu tine însuti, îmbunătățește-ți relațiile sociale. Pentru a evolua este necesar să-ți lărgești orizonturile, să cunoști oameni noi cu experiențe noi.
Înconjoară-te de oameni pentru care zona de confort este doar o noțiune, care sunt mereu în competiție cu ei înșiși și iubesc să fie activi.
Cu cât vei sta mai mult în preajma lor, cu atât mai mult vei împrumuta și tu din obiceiurile lor, iar modul tău de viață de acum va deveni o amintire.
Fii deschis la oportunități și la noutate. Fiecare zi din viață ta îți oferă oportunitatea de a face sau a învăța ceva nou. Acceptă provocările și învață să spui „da’ la lucrurile sau situațiile cărora înainte, din comoditate, le spuneai „nu’.
Poți alege să investești în tine mergând la cursuri de perfecționare în profesia pe care o ai, sau la cursuri de dezvoltare personală. Vei dobândi informații noi care, cu siguranță, îți vor schimba viziunea și îți vor mări aria de opțiuni.
Chiar daca te simți temător, învață să-ți asumi riscuri. Cu siguranță ai avut astfel de momente și înainte, trebuie doar să ți le amintești.
Nu mai fugi de situațiile incomode în care te aduce viața ci asumă-ți-le. Teama de nou îți va ascuți simțurile și instinctele de supraviețuire, îți va crește capacitatea de adaptare și vei evolua.
Când și cum ieși din zona de confort depinde doar de tine. Pune punct, ieși de pe pilot automat și hotăraște-te să îți trăiești viața.

Mihaela Ela