Cand un fenomen ia proportii de masa, individul este neputiincios; este datoria Statului sa starpeasca un flagel care ameninta un popor. Pentru ca furturile, omorurile, raptul „reprezentantilor” nostri in strainatate, dar si aici la noi acasa, nu prejudiciaza numai individul, ci manjeste rusinos obrazul poporului roman. Chiar nu intereseaza pe nimeni asta?

Nu! De la bun inceput trebuie sa spunem ca nu poporul roman e format din cleptomani, cum ni s-a dus buhul in lume! Nu. Poporul roman are insa si o categorie, de hoti – pur si simplu. Din pacate, „poporul” sta acasa, (ca prostu’), munceste pe… doi lei, traieste si el cum poate, pe cand „reprezentantii” sai (care sunt impartiti in doua: cei din tara si cei din strainatate) se plimba peste hotare si cand sunt in tara nu se amesteca printre poporeni si din cauza masinilor luxoase care nu-i lasa! A spune despre romani ca sunt cleptomani, jigneste chiar conceptul de „cleptomanie”, care nu este altceva decat o boala; o manie, care se manifesta prin impulsul patologic de a-ti insusi prin furt bunuri straine, fara a avea nevoie de ele si fara a urmari vreun profit material sau banesc. Poporul roman nu sufera de cleptomanie, poate doar de disperare, de deziluzie, de dezamagire si de neputinta.

Dar cine sunt „reprezentati” acestui popor, pe care ii numim, pe buna dreptate – hoti? Prima categorie este a acelora care, in posturi de decizie fiind nu fac nimic, dar absolut nimic, pentru a da legi capabile sa puna la treaba cea de a doua categorie de „reprezentanti” care au impanzit Europa, unde pun la cersit si furat copiii lor sau – cine stie – poate ai altora, disparuti misterios din curtile parintilor; nu fac nimic, dar absolut nimic sa termine cu incurajarea lenei si puturoseniei din randul acelora care fac puzderie de copii doar pentru alocatie si care, cu o nerusinare fara margini, dupa ce-si iau de la primarie ajutoarele sociale, pleaca injurand ca „pe ei nu-i ajuta nimeni”, ca ei „sunt marginalizati” si se indreapta spre carciuma tot injurand! Intr-un ziar central, cineva intreba: „avem un venit de 900 lei, suntem 7 persoane, ne incadram la ajutor social?” Care credeti ca a fost raspunsul? Redam doar primul rand al acestui raspuns de neinteles: „Daca nu lucrati, va incadrati pentru ajutor social”. Cum adica sa nu lucreze? Lucreaza! Ca de acolo vin cei 900 lei (completati probabil de alocatiile copiilor). Dar este foarte clar ca nu au cum sa supravietuiasca, desi lucreaza. Alt caz: al unei alte familii de 7 persoane, dintre care nimeni nu lucreaza; e clar ca dupa legea asta si ei au dreptul. Dar, de ce nu lucreaza nimeni din familia aceea, cand guvernantii se plang ca n-au forta de munca? De-aia, ca primesc ajutor social; sigur nici din ajutorul asta nu poti supravietui; atunci din ce traiesc aceia care nu lucreaza deloc?.. 25 de puncte celui care ghiceste: din furt. Deci, ca in Biblie, „celui care are (900 din munca) i se va mai da, iar celui care n-are (ca e lichea si nu munceste) i se va lua” (ajutorul social care-l mentine in conditia de… „liber profesionist” al furtului si violentei). Cam asa ar trebui sa fie legea.

Si, apropo de lichele. Auzim urmatorul dialog: „ce citesti?” , „Din nou despre lichele” de Gabriel Liiceanu (articol aparut intr-un cotidian). „Si ce zice?”, „Se roaga frumos de lichele sa nu mai fure!” Romanul cinstit simte ca nu cu politete trebuie sa umblam cu lichelele. Vile, case, palate, terenuri, blocuri de birouri, masini de lux, haine „de firma”, excursii in locuri exotice, progenituri „studiind” in strainatate si multe altele de acest fel fura lichelele, care numai cu asta se ocupa, in loc sa faca legi capabile sa starpeasca flegma aruncata pe obrazul poporului roman de latinii europeni, in tara carora se duc lichelele mai mici, pentru ca acolo e limba mai usor de invatat. A terminat ministerul muncii de prospectat piata fortei de munca (sau nici n-a facut-o), macar din Bucuresti? Sa mearga in cartierele bucurestene si sa-i ia cu „arcanul” la munca pe „orasenii” de aici, care „sparg” seminte si locuinte, sa nu faca enormitatea pe care Ceausescu a „inovat-o” aducand de la tara oameni sa munceasca pe santier in orase! Faceti ceva, domnilor! Dar, cu cap!

Citim in presa ca Romania are un singur cleptoman, cu acte in regula. Si ala face 3 ani de puscarie. Dar miile, daca nu zecile de mii de hoti plecati din Romania, care cutreiera lumea, ai cui sunt? Ai Europei sau „ai nostri”? Si „ai nostri” ce fac? Aratati-mi o singura lege inteligenta care poate reglementa nemunca, care poate descuraja furtul si violenta, care ne poate da macar o farama de speranta ca „cineva” se gandeste la poporul roman. Intre „reprezentantii” nostri din prima categorie, nu este nimeni mai dibaci, mai destept ca cele doua vrajitoare (vazute la televizor) care prinse cu un portbagaj (ca aveau masina) plin cu furaciuni, imping in fata pe „aia mica” (de 15 ani, poate si maritata) despre care spun senine ca „a furat de foame” stiind sigur ca „minora” scapa ieftin. Sunt ele mai inteligente sau legile sunt prea proaste, sau nu sunt aplicate, daca exista? Ba, mai mult, doua femei fura dintr-un magazin din Obor si un barbat le apara cu… pistolul! Ce sa mai spunem despre „marii” cercetati de DNA, care scapa, de regula, cu fata (si cazierul) curate, dupa „tunuri” de miliarde? Resemnarea nu este o solutie!

Veti spune ca nu-i dracu’ asa de negru, ca si altii fura. Da, dar nu asa! Am citit si noi despre Winona Ryder, cleptomana sadea, care a furat mai intai imbracaminte de vreo 6000 USD si mai incoace, oarece cosmetice. Dar ea este cleptomana si, ceea ce e foarte important, a fost condamnata pentru faptele ei si isi executa pedeapsa. Orice ne-ati spune, in alte parti fenomenul nu este atat de acut si nicaieri el nu genereaza o atat de mica preocupare pentru starpirea lui, ca la noi. O singura tresarire: excelenta emisiune „Apropo tv” a lui Andi Moisescu, trage un semnal de alarma prin rubrica „Si eu am fost furat in Romania”. Altceva? Altcineva? A, da: chiar daca va place sau nu, formatia La Familia; incercati sa-l ascultati pe Puya, cantand „Teoria furaciunii”; veti vedea ca „baietii de cartier” – nu aia „de fite” – condamna putreziciunea care ne cuprinde pe toti.
Dar LEGEA? Unde e LEGEA? Ce spune LEGEA?

Radu Botez – senior editorparapsiholog.ro
Livia Dragu – editor onlineastrologie-tarot.ro