Există câteva proverbe şi zicători populare, care ne pot ajuta să înţelegem mai bine principiul Legii atracţiei. Cine n-a auzit măcar odată “cine se aseamănă se adună”, sau “ban la ban trage…”, ori “de ce ţi-e frică, de aia nu scapi”? Este un fel de ilustrare folcloristică a Legii atracţiei.

Ce este Legea atracţiei

Legea atracţiei spune că toate cele care se aseamănă se atrag. Gândurile pozitive atrag lucruri pozitive, iar lucrurile pozitive atrag alte lucruri pozitive. Este valabil şi pentru cele negative. Legea atracţiei este peste tot, în orice aspect al vieţii. De fapt, este la bază a tot ceea ce se manifestă. Este crucial să înţelegi Legea atracţiei dacă doreşti să ai o viaţă aşa cum o visezi, plină de bucurie. În esenţă, Legea atracţiei este foarte simplă, poate fi extrem de uşor de înţeles, dar şi extrem de greu de acceptat.
Eşti ceea ce gândeşti. Fără excepţie, lucrul la care te gândeşti este cel pe care-l atragi în viaţa ta, indiferent că este dorit de tine sau nu. Mai mult, cu cât te gândeşti mai intens la un lucru, cu cât te focalizezi mai mult pe el, cu cât îi acorzi mai multă atenţie şi emoţie, cu atât forţa ta de atracţie este mai mare şi îl aduci în viaţa ta, indiferent că este ceva ce îţi doreşti sau nu.
Legea atracţiei răspunde la ceea ce gândeşti, indiferent că gândeşti ceva “bine” sau ceva “rău”. Legea atracţiei nu face distincţie între bine/rău, util/inutil, eficient/ineficient, dorit sau nedorit. Legea atracţiei răspunde mereu, fără excepţie, doar gândurilor tale. Multe din lucrurile nedorite din viaţa ta au ajuns la tine datorită gândurilor inconştiente pe care le ai. Legea atracţiei funcţionează fie ca o cunoaştem sau nu, fie că suntem conştienţi sau nu de ea, fie ca o acceptăm sau nu. Legea atracţiei răspunde, fără excepţie, gândurilor, conştiente şi inconştiente, pe care le emitem. Deci, ar trebui să înveţi să-ţi controlezi gândurile, tiparele inconştiente? Nu. Nu-ţi pierde vremea şi nu-ţi consuma energia cu asta; mai bine, gândeşte automat ce anume ţi-ar face bine, ce ţi-ar place ţie!

Sistemul Automat de Ghidare Emoţională

Vei şti că eşti “aliniat” cu dorinţele tale, cu ceea ce vrei să obţii, atunci când te vei simţi bine gândindu-te la acele dorinţe. Iar acest lucru se întâmplă permanent. În fiecare secundă sistemul acesta îţi spune dacă gândurile tale îţi aduc ceea ce doreşti (te simţi bine) sau ceea ce nu doreşti (te simţi rău). Cum te simţi ACUM? Îţi sugerez că zilnic, din oră în oră (sau chiar mai des), să te opreşti din ce faci şi să “intri în contact” cu acest sistem: te simţi bine sau rău? Dacă te simţi bine, continua ceea ce faci! Dacă te simţi rău, opreşte-te din ceea ce faci! Cred că îndemnul cel mai bun pe care ţi-l pot da este acesta: “Simte-te bine.” Fă orice îţi stă în putinţă ca să te simţi bine. Când te simţi bine, Sistemul tău Automat de Ghidare Emoţională îţi spune că eşti aliniat cu ceea ce vrei să obţii. Când te simţi bine, Legea atracţiei răspunde şi îţi aduce mai mult din acest “bine”, oricare ar fi el. Cum poţi să realizezi aceasta: rezervă-ţi zilnic 15-20 de minute, într-un loc unde nu vei fi întrerupt, fără mobil, e-mail şi altele de acest fel. Focalizează-te pe ce vrei să obţii. Vizualizează. SIMTE cum este să obţii ceea ce vrei să obţii. Cheia este să simţi cu adevărat emoţii puternice, foarte plăcute, în timp ce te gândeşti la ceea ce vrei să obţii. Acesta este Sistemul tău Automat de Ghidare Emoţională, care îţi spune în fiecare secundă dacă gândurile tale sunt aliniate cu dorinţele tale sau nu.

Ce este spirală negativă?

Problemă serioasă este când eşti prins într-o “spirală negativă”. Să-ţi ofer un scenariu. Te trezeşti dimineaţa puţin obosit pentru că ai avut o zi anterioară grea. Nu ai dormit suficient şi mai mult, ai dormit strâmb şi te doare gâtul. Te duci la toaletă să te speli pe dinţi. Nu este apă rece. Te speli cu apă caldă. Îţi faci nervos cafeaua şi te gândeşti la toate lucrurile pe care trebuie să le faci la birou. Verşi cafeaua pe tine. Intri în trafic. Să continui? Ajungi la birou cu draci. Te sună imediat un client şi ţipă la tine. Intră şeful. Îţi mai da 2-3 sarcini de făcut şi-ţi spune că are o zi proastă de tot. Parcă e ceva în aer, nu? Se face 6 seara. Pleci acasă, din nou prin trafic. Ajungi acasă rupt de oboseală, cu nervii praf. Nu este apă caldă, nu poţi să faci duş. Te speli cu apă rece. Eşti norocos dacă nu te cerţi cu soţia. Te culci disperat şi te întrebi: “De ce naiba m-am dat jos din pat azi?” Acelaşi scenariu se întâmplă zilnic, pentru femei şi bărbaţi, pentru tineri, bătrâni, romani, englezi, francezi, americani… nu contează omul. Pentru toţi Legea atracţiei răspunde la fel… atragi ceea ce gândeşti, atragi lucrurile cărora le acorzi atenţie. Ce-ţi spune Sistemul Automat de Ghidare Emoţională? Ar trebui să-ţi spună să nu te mai gândeşti la asta…

Cum rupi lanţul negativ?

Evită cu toate puterile să te opui lucrurilor nedorite. De ce? Pentru că dacă te opui lor, le acorzi atenţie… iar Legea atracţiei răspunde şi îţi aduce mai multe.

Te-ai trezit prost dispus dimineaţa? Perfect. Gândeşte-te la ceea ce vrei să obţii în ziua respectivă. Ai vărsat cafeaua pe tine? Gândeşte-te la ce ţi-ar place să porţi. Ignoră lucrurile pe care nu le doreşti. Aplicat la Legea atracţiei, acest principiu spune să te opreşti a te mai focaliza pe ceea ce nu vrei. În schimb, focalizează-te pe ceea ce vrei, gândeşte-te la toate lucrurile pozitive pe care le doreşti în viaţa ta. În cele mai multe cazuri, doar această acţiune este suficientă pentru a întrerupe lanţul negativ şi a te îndrepta spre ceea ce doreşti. Însă în unele cazuri extreme (depresii periodice, dezamăgiri constante, probleme de sănătate care se tot adună şi aşa mai departe) este nevoie de o acţiune bruscă, puternică, intensă. În astfel de cazuri îţi sugerez ca fiind mai util să îţi distragi gândurile, decât să le schimbi. Pur şi simplu opreşte-te şi culcă-te. Serios. Ascultă muzică, ieşi afară cu prietenii. Opreşte-te din ce faci şi fă cu totul altceva care să-ţi distragă atenţia. De fiecare dată când ai un gând negativ, distrage-ţi atenţia. Iar când te simţi OK cu tine, atunci focalizează-te pe ce vrei.

Să moară şi capra vecinului?

Una dintre cele mai mari minciuni şi tehnici de manipulare în masă este credinţă conform căreia resursele sunt limitate, cum că nu există suficient pentru toţi, cum că noi toţi trebuie să ne scoatem ochii unii altora ca să obţinem aceste resurse limitate. Este o minciună. Există suficient pentru toţi. Cei care au, au pentru că se focalizează pe ceea ce vor şi Legea atracţiei le oferă ce vor. Cei care nu au, nu au pentru că se focalizează pe ceea ce nu vor şi Legea atracţiei le oferă ce nu vor. Simplu, nu? Şi dacă ceilalţi nu vor ca eu să reuşesc şi mă trag mereu înapoi? Păi… nu te pot trage înapoi decât dacă tu îi laşi… decât dacă le oferi atenţie şi te gândeşti, te focalizezi pe comportamentele lor, pe atitudinea lor negativă.

Cum pot influenţa pe alţii?

Aşteptările/gândurile mele îi pot influenţa pe alţii? Pe scurt: nu. Dacă vrei să schimbi lumea, schimbă-te pe tine. Numai aşa îi vei putea influenţa.Trebuie să devii tu, mai întâi de toate, un om aşa cum ai vrea să fie toţi în lume. Trebuie să devii tu un exemplu de gândire pozitivă şi, de ce nu, un exemplu de success!


Radu Botez – parapsiholog – Senior Editor
Co-autor a Ediţiei de colecţie: “Între psihologie şi parapsihologie” – click aici
www.parapsiholog.ro