Cu mai mulți ani în urmă, am scris un articol pe care l-am intitulat “De ce apare infidelitatea?”. Chiar dacă am insistat doar asupra motivelor care pot duce la apariția infidelității, articolul a fost publicat și toate persoanele care au comentat la adresa lui au concluzionat că până și recunoașterea unui asemenea adevăr, poate fi dramatică.

De câteva luni, am observat că oamenii nu prea mai sunt interesați de motive. Doresc să învețe cum pot să gestioneze (cu demnitate) o astfel situație, cum să ia singuri cele mai bune decizii și nu în ultimul rând, cum poate fi reconstruită relația pe care au avut-o.

Infidelitatea este o inconstanță, o nestatornicie, atât în dragoste, în sentimente, cât și în relațiile de afaceri. Este un indicator important că ceva nu mai merge cum mergea, impunându-se  măsuri, de obicei, radicale.

Teama de infidelitate este o povară greu de dus, nu trebuie minimalizată, nici luată în râs. Fiecare persoană are anumite limite și reacționează diferit, durerea pricinuită de acest gen de suferință putând duce la  marcaje emoționale, la declanșarea unor tulburări somatice și/sau boli fizice grave, uneori și la încheierea socotelilor cu viața.

Este o teamă resimțită îndeosebi de cei pentru care doar iubirea și aprecierea  unei anumite persoane, dă valoare și sens vieții lor. Poate destabiliza serios pe cei afectați, indiferent dacă este vorba de înșelatul fizic, emoțional sau ambele.

Unii oameni sunt infideli din cauza unor lipsuri din viața de cuplu, alții se pare ca sunt programați pentru așa ceva.

Astrologii consideră că se poate vorbi de o influență astrală care predispune la înclinația spre înșelat. Nativul Berbec este considerat partenerul ideal pentru relațiile extraconjugale, datorită pasiunii și intensității cu care se implică în astfel de relații. Nativii Gemeni sunt duali prin natura lor, iar predispoziția spre infidelitate vine din felul lor copilăresc de a fi,  ei se îndrăgostesc repede, însă le trece la fel de repede, totul părând a fi un joc. Și nativii Balanță pot manifesta o predispoziție spre înșelat, motivul fiind căutarea armoniei, a echilibrului perfect, mai ales dacă acesta lipsește din viața lor. Nativii Pești înșeală mai ales atunci când sunt criticați și când nu li se acordă atenția pe care consideră că o merită. Bărbații nativi ai acestei zodii, atunci când pun ochii pe cineva, pot fi deosebit de șarmanti, romantici, determinați și pasionali. Pot demonstra cu succes că rolul de amanți li se potrivește mănușă, însă ei oscilează continuu între partenerul de acasă și cel din afara casei, aspect care nu-i prea lasă să se bucure de cuceririle făcute.

Psihologii consideră infidelitatea un veritabil cerc al suferinței emoționale și al tristeții. Indiferent de motiv, inevitabil, infidelitatea în relații duce la suferință (de ambele părți), precum și la victime colaterale. Prețul poate fi foarte mare, conține minciună, prefăcătorie, duplicitate. Principalele consecințe pot fi atât despărțirea cât și pierderea credibilității, a încrederii. Ce ar mai fi de adăugat?

Despre persoanele care își înșeală partenerii se spune că:
– joacă permanent teatru, arătând celor din preajma doar ceea ce-și doresc să vadă (și să audă), nu ceea ce sunt ei cu adevărat;
– au o mare nevoie (fizică, emoțională) ce trebuie satisfăcută;
– le este frică de singurătate și de a nu fi părăsiți;
– profită ori de câte ori apare oportunitatea, căutându-și victimele printre cei vulnerabili.

Ce poate recomanda un psiholog:
– aveți în vedere că fericirea adevărată nu se poate construi pe nefericirea altora;
– infidelitatea apare când cel care înșeală este nestatornic și care are, neapărat, nevoie de  o  validare din exterior;
– nu va încredeți în cel/cea care afirmă că iubește, în același timp, două persoane, dacă ar fi iubit-o cu adevărat pe prima, nu s-ar fi îndrăgostit de a doua;
– gelozia excesivă poate porni și de la teama de infidelitate, marii geloși temându-se, în permanență, de posibilitatea de a fi înșelați și părăsiți;
– nu vă mai mulțumiți cu resturi de iubire, aceasta este o umilință și nu se merită.

“Infidelitatea soțului a fost cel mai bun lucru care mi s-a întâmplat” mi-a mărturisit o doamnă  care, abia în momentul în care a primit dovada că este înșelată, a conștientizat cât de mizerabilă era viața pe care o ducea alături de soțul său, un terorist emoțional. M-au surprins puterea și determinarea dânsei de a-l elimina, la propriu, atât din casă cât și din gânduri, într-un timp extrem de scurt.

“Ce nu mă interesează, nu mai există” a concluzionat o altă doamnă  venită la consiliere, sătulă de escapadele amoroase ale soțului, dar și de suferințele la care fusese supusă, atâta amar de ani.

“Dacă ar trebui să ne iubim pentru a ne căsători, nu s-ar mai căsători nimeni” mi-a spus un domn, sătul de reproșurile și infidelitățile soției, cu care se căsătorise din interes, pentru avere și poziție socială.

Din punctul meu de vedere, indiferent dacă înșelatul este fizic sau emoțional, tot înșelat se cheamă. Din păcate, poate da naștere la o cruntă suferință, poate schimba vieți. Personal, infidelitatea dacă este dovedită, o sancționez drastic și am mare grijă să nu se mai repete. Celor care îmi povestesc despre durerea pricinuită de infidelitatea partenerilor amintesc expresia “ce nu te omoară, te face mai puternic”. Celor care se laudă cu infidelitățile, cu amantele și șmecheriile lor, nu le spun decât atât “Trimite flori în viața altora, iar la tine se va întoarce parfumul”.

Unii pleacă să cumpere flori și tot drumul spre casă se gândesc cum să-și ceară iertare pentru ce au făcut. Alții nu înțeleg ce am vrut să spun și mă apostrofează “Băi doamnă, ce legătură au florile și parfumul cu ce v-am povestit până acum?”

Cei care tac, înghițindu-și lacrimile, mă impresionează cel mai mult. Privirea lor îmi confirmă că sunt dintre aceia care au înțeles că se poate trăi frumos și atunci când nu ești iubit.

Mihaela-Theodora Popescu – Editor principal
Co-autor a Editiei de colectie: “Intre psihologie si parapsihologie” – click aici