Parazitul de facebook, lipitoarea de net, căpuşa de „mess” sau, în trei cuvinte: „Netotul de Facebook”! Cine este acest vampir energetic, pitit în spatele unor nick-name-uri stupide, care scuipă venin sau spume acide peste tot şi toate? În primul rând, este un nefericit şi, cum despre morţi sau nefericiţi nu se vorbeşte de rău, hai să vorbim de bine.
Deci parazitul de tastatură este scârbavnic! Iar scârbăvnicia lui se trage dintr-o nefericire cronică, ce se trage şi ea dintr-un dezgust existenţial pe care îl simte, în primul rând, faţă de sine şi apoi faţă de tot ce mişcă în exterior. Scuipăciosul de facebook se simte inferior şi urăşte. De ce urăşte? Greu de spus… Poate o şedinţă de hipnoză ar scoate la suprafaţă motivele urii, dar scuipăciosul nu se lasa psihanalizat nici de prietenii lui şi, prin urmare, va rămâne scuipăcios pentru tot restul vieţii. Problema cu prietenii scuipăciosului de social media este că şi ei împroaşcă prostie pe net, fiindcă cine se aseamănă se adună, adică au şi ei nevoie de nişte hipnoză sau poate chiar de o intervenţie pe creier.
Despre complexele Netotului de Facebook nu e cazul să vorbim. Ne-ar lua mulţi ani şi tone de hârtie, iar asta înseamnă defrişare fără sens. Căci există şi defrişare cu sens, dacă nu ştiaţi…
Dar să trecem la satisfacţiile şi la metodele netotului scuipăcios. Aşadar, Netotul de Net (Netotus Retardatus) vrea să se dea cunoscător, dar nu are nici bagajul neuronal, nici resursele sinaptice necesare, fiind, în esenţă, un internaut ratat. Bacteria „viermiformă” care atacă de obicei creierul Netotului de Facebook este neiertătoare, se numeşte Ascaris retardis şi generează furie infantilă cu iz bătrânicios. Netotul de Facebook se strecoară şi îşi dă cu părerea peste tot, sare dintr-o comunitate (grup) în alta cu dibăcie şi este dependent de adrenalină, căutând nod în papură şi înjurând odios dacă i se face observaţie. Evident, înjurăturile scuipăciosului de facebook sfidează vocabularul ginecologilor alcoolizaţi din provincie. Mă refer la ginecologii care au vrut să devină proctologi, dar s-au ratat şi au ales calea spirtului. Cu alte cuvinte, scuipăciosul de forum este bolnav, iar bolnavii trebuie îngrijiţi. Pe lângă sinucidere – cea mai bună metodă de a scăpa de maladia Bălosului de Facebook – există şi operaţiile pe creier, dar şansele sunt mult mai mici decât în cazul sinuciderii.
În cele din urmă, Netotus Retradatus poate fi ajutat dacă ungem tastatura lui cleioasă cu toxină de broască tropicală, care, la atingere, are un efect neuroparalizant imediat.

Adaptare text dupa „Atlas de mitocănie urbană” (Mitoş Micleuşanu)