Se spune că niciodată nu trebuie să spui niciodată. Greu de îndeplinit o astfel de promisiune, mai ales dacă insistențele unor persoane apropiate te pot pune în fața faptului împlinit. N-aș fi crezut vreodată că o să scriu și despre triunghiurile amoroase! Câțiva prieteni m-au rugat și nu am putut să le ignor rugămintea. Oamenii întreabă, psihologul răspunde, nu?

Până acum, pe mine m-a ferit Dumnezeu de așa ceva, pe alții nu. A trebuit să mă documentez, să revăd câteva filme și să citesc câteva puncte de vedere în legătură cu acest subiect. Am ascultat și comentariile câtorva persoane care au fost incluse într-un asemenea triunghi. Le-am ascultat argumentele pro și contra, le-am înțeles bocetul interior, exprimat în cuvinte dure și nu numai. Mi-am format un punct de vedere, pe care îl voi prezenta în cele ce urmează.

Ce este un triunghi amoros? Este o relație romantică care implică de obicei 3 persoane, uneori mai multe. Este un angajament ciudat, bazat pe minciună, gelozie, infidelitate, din care, cel puțin, o persoană ajunge să se simtă trădată.

Pentru unii/unele triunghiul amoros pare  fi unica soluție de a nu-și părăsi copiii. Pentru alții, triunghiul amoros este unica soluție  de a promova profesional și social. Sunt cazuri în care triunghiul amoros este calea sigură spre asigurarea unui trai îmbelșugat și lipsit de griji.

Cine are de câștigat? Cel/cea care beneficiază de iubire, de susținere, de sprijin financiar, material, moral. Cine are de pierdut? Cel care acceptă compromisul și care va ajunge să se simtă prins ca într-o capcană… din care nu mai poate ieși.

Triunghiurile amoroase implică multă gelozie și tocmai din acest motiv, sunt instabile. Funcționează până când adevărul iese la suprafață, iar cel care a tradat, va trebui să-și asume o alegere.

Cum se poate supraviețui unui triunghi amoros? În diverse feluri, iar cei mai inspirați și mai creativi dintre noi, au reușit să  prezinte, în felul lor, aceste posibilități. S-au scris cărți, s-au regizat filme, s-au compus melodii (Against all odds), având ca acțiune secundară prezentarea unor astfel de situații. Cele mai cunoscute cărți ar fi “Pe aripile vântului” și “Doctorul Zhivago”, ecranizate ulterior și multi-premiate, adevărate capodopere a erei în care trăim. Filme precum  “Contele de Monte Cristo”, dar și celebrul “Titanic” prezintă trunghiuri amoroase însă de un alt gen, suficient de complicate pentru a genera răzbunări. Filmul românesc “Pas în doi” regizat de Dan Pița și interpretat magistral de Claudiu Bleonț și Anda Onesa, este cât se poate de reprezentativ pentru tema pe care o analizăm. Este povestea românească a unui tânăr care iubește două femei în mod diferit și care alege să trăiască într-un triunghi amoros, pentru că nu avea curajul să aleagă. Finalul este descoperirea minciunii și declanșarea unei suferințe îngrozitoare pentru toți cei trei protagoniști.

Genial este și filmul “Propunere indecentă”, însă filmul “Vârsta inocenței” regizat de Martin Scorsese cred că este cea mai reușită reprezentare cinematografică a ceea ce se întâmplă într-un astfel de triunghiSunt prezentate excepțional emoțiile, trăirile, sentimentele tuturor celor implicati, dar și felul în care se poate supraviețui, cu demnitate, unei astfel de încercări. Daniel Day-Lewis, Winona Ryder și Michelle Pfeiffer s-au depășit pe ei însuși. Interpretarea lor merită toată admirația nu numai a celor care au vizionat filmul, dar și a psihologilor interesați de un astfel de subiect. Pe fondul unei acțiuni de prezentare a luxului în care se trăia în înalta societate americană din New York, în jurul anului 1870, ideea este cât se poate de clară. O tânăra soție bănuiește că soțul său are o pasiune pentru altcineva, însă face pe inocenta (ca să nu zic pe proasta) doar până la un moment dat. Când soțul o anunță că va pleca “departe să viziteze Indiile și alte teritorii”, delicata lui soție îi răspunde clar și răspicat “Nu cred, dragule. Va trebui să fim împreună la nașterea primului nostru copil”. Au mai urmat încă doi copii și astfel, din acel triunghi amoros a rămas doar o amintire …pentru bătrânețe.

Persoanele cu care am discutat, având ca subiect implicarea sau nu, într-un triunghi amoros, au adus  argumente, atât pro cât și contra. Argumentele pro sunt: plăcerea fizică, sentimentul de împlinire și de dragoste împărtășită, suportul emoțional, posibilitatea de a nu mai avea secrete unul față de celălalt. Argumentele contra ar fi: cel puțin unul dintre protagoniști va suferi, stricarea unor relații de prietenie, copleșirea cu probleme deoarece problemele unuia vor adăuga și celuilalt, un exemplu prost pentru proprii copii (care nu au cum să înțeleagă “nevoile” unui adult).

Cred în astrologie ca știință precum și în exactitatea informațiilor pe care ea le poate oferi. Prin lecturarea mai multor concluzii la care au ajuns diverși astrologi din România, am înțeles că unii nativi prezintă o predispoziție spre adulter. Nu intenționez să vă influențez în niciun fel, așa că voi prezenta fiecare zodie în parte, lăsând la latitudinea dumneavoastră ce urmează să hotărâți.

Nativii Berbeci sunt iubitori, dar și foarte pasionali. Orientarea lor spre un triunghi amoros poate fi determinată de potrivirea perfectă din punct de vedere al relațiilor intime, dar și a felului în care li se răspunde atunci când se îndrăgostesc.

Nativii Tauri prețuiesc mult loialitatea, sunt încăpățînați, foarte ambițioși, însă înclină spre un triunghi amoros numai atunci când noul partener reușește să-i facă cu adevărat fericiți, din toate punctele de vedere.

Nativii Gemeni iubesc distracția, diversitatea și optează deseori pentru relații amoroase alternative. Pot fi temperați doar de partenerii care le stimulează buna dispoziție, care-i stimulează mental și care le acceptă năzdrăvăniile ca pe niște jocuri ciudate, fără intenții răutăcioase.

Nativii Raci sunt foarte sensibili și mereu tânjesc după dragoste. Se îndrăgostesc repede și destul de des. Când optează pentru un triunghi amoros, le place să joace rolul misteriosului și să țină totul în mare secret.

Nativii Lei în materie de relații amoroase, cer mult. Sunt atrași de persoane care-i surprind în mod plăcut și care-i stimulează intelectual. La noii parteneri le place frumusețea, inteligența, eleganța, strălucirea, cu condiția să fie, cel mult, egală cu a sa. Motivul  pentru care poate intra într-un triunghi amoros este atunci când nu se poate decide pe cine să aleagă sau când este într-o situație care nu-i dă de ales. Când înțelege că triunghiul amoros nu i se potrivește, se îndepărtează fără prea multe explicații.

Nativii Fecioară, cu toate că sunt foarte practici, romantismul  jucă un rol important în viața lor. Deseori iubesc două persoane în același timp, dar se decid numai în momentul în care mintea preia controlul și conduce inima.

Nativii Balanță caută cu multă răbdare partenerul perfect, dar cel mai bine se simt atunci când sunt aleși. Nu le place ca cineva să se joace cu sentimentele lor și de rămas vor rămâne cu cel/cea pe care o respectă.

Nativii Scorpion sunt preocupați de controlul propriei vieți. Le place sexul și optează pentru un triunghi amoros atunci când pretențiile nu le sunt satisfăcute, dar și atunci când comportamentul partenerului îi face să se simtă inferiori.

Nativii Săgetători sunt atrași de persoanele inteligente, dezinvolte și cărora le plac mult călătoriile. Par reci, dar nu sunt deloc. Le este greu să se implice în relații trio, dar o fac rar, numai atunci când se simt neapreciați.

Nativii Capricorn sunt loiali, serioși, muncitori și preferă relațiile de lungă durată. Numai dacă se întâmplă să se îndrăgostească foarte tare de cineva, se pot implica într-un astfel de triunghi. De ieșit vor ieși destul de repede, pentru că înțeleg că cel puțin unul dintre ei va avea de suferit.

Nativii Vărsător sunt greu de cucerit și nu-și deschid inima în fața oricui. Pentru ei, sunt obligatorii conexiunea mentală și respectul. Sunt extrovertiți și pot crea falsa impresie că ar putea fi implicați într-un triunghi amoros. Principala lor calitate este loialitatea. Dacă sunt învinovățiți pe nedrept sau simt vreun intrus în relația lor amoroasă, pleacă imediat, fără cuvinte, fără regrete, fără ezitare. Știu întotdeauna, foarte clar, cu cine trebuie să rămână doar prieteni.

Nativii Pești caută în permanență dragostea aventuroasă, gen “foc de artificii”. Iubesc mult cu inima și mai puțin cu mintea. Se liniștesc doar atunci când reușesc să găsească pe cineva care răspunde iubirii lor, cu aceeași măsură. De-a lungul vieții lor, optează spre relații de genul celor dintr-un triunghi amoros, relații din care pleacă doar atunci când se stinge pasiunea și intervine plictiseala.

În concluzie, unor relații de tipul triunghiului amoros se poate supraviețui cu succes, dacă se au în vedere: circumstanțele în care au apărut, unele caracteristici zodiacale, dar și temperamentul celor implicați. Poate fi dificil să aveți în vedere atât de multe aspecte, însă cea mai importantă este dorința dumneavoastră de a vă păstra, sau nu, partenerul. Orice om este supus greșelii, iar unele greșeli pot fi iertate. Depinde ce este de iertat, de cât timp se tot iartă și nu în ultimul rând, dacă se merită.

Dacă relația de dragoste se menține, nu numai cel vinovat primește o lecție. Lecția sa este a stăpânirii de sine, dar și a alegerilor dictate de logică, nu de instinct. Lecția primită de cel trădat este a toleranței la trădare, dar și a auto-analizei. Ce ne facem cu intrușii? Nu ne rămâne decât să-i identificăm, după care să-i îndepărtăm cu maximă hotărâre. Atâta timp cât nu se formează, triunghiul amoros nu constituie un pericol.

Mihaela-Theodora Popescu – Editor principal
Co-autor a Editiei de colectie: “Intre psihologie si parapsihologie” – click aici