O moda noua a invadat lumea Internetului din Romania; astazi, indiferent ce reprezinti in lume si in societate, sau chiar daca esti un „nimeni”, este „cool” sa ai blog – varianta facebook. Daca pana acum febra blogului a prilejuit multe aparitii de calitate (desi n-au lipsit nici cele neinspirate, deci, neinteresante), mai nou, cine vrei si cine nu vrei – are blog. Chiar daca „actiunea blog – varianta facebook” este una libera si, intr-adevar, cine si de ce ar dori sa opreasca pe cineva sa-si „faca” blog, problema care se ridica este aceea a denaturarii scopului, daca putem spune asa, al unor astfel de „scrieri”.
Daca in Occident, blogul este un jurnal personal editat pe net, in Romania el si-a pierdut caracterul de insemnare personala, devenind cu totul altceva… De la bun inceput trebuie sa spunem ca nu vom vorbi despre bloguri, in general, pentru ca am spus ca exista si unele interesante, informative, impartiale, pline de bun-gust si bun-simt, pe care le accesezi cu placere. Aici vom vorbi despre acele bloguri care poarta mesaje meschine, promoveaza interese mercantile, servesc drept „gura de defulare” pentru unul sau mai multe genuri de persoane si, de multe ori, acestea sunt scrise intr-o limba romana siluita si plina de greseli gramaticale. Dar sa le luam pe rand.

In ultima vreme, cele mai multe astfel de „aparitii” sunt cele apartinand unor „vedete” (chiar statutul acestora de vedeta este relativ) si, ce se intampla? Aceste personaje intra la un moment dat intr-un con de umbra si cand se intampla asta, cota de piata scade; atunci se iau masuri urgente, se infiinteaza un blog, unde „vedeta” se poate desfasura in voie. Afli aici multe; cat au costat chiloteii vedetei cumparati – neaparat – din Italia, cum se intelege ea sau el cu matusa sau bunica, dar afli, mai ales, multa barfa despre altii, injuraturi si „strigaturi” denigratoare. Vedetele „se baga in seama” pentru ca nimeni n-o mai face. Obisnuiesc sa posteze unele asa-zise „secrete” pentru a fi preluate de mass-media, pe care – tot ele, dupa aparitia in presa a acestora, nu le mai recunosc, dau dezmintiri indignate si… hopa! se vorbeste din nou despre ele! O alta categorie de bloguri sunt cele ale unor politicieni. Desi, oarecum inrudite cu interesele vedetelor, aceste bloguri au si alte scopuri in afara de cele de reclama. Aici exista posibilitatea unei anumite manipulari a opiniei publice (din fericire, numai a unor „reprezentanti” ai ei), in diverse scopuri, intre care, popularitatea in vederea alegerilor nu este cea de pe urma. Exista, de asemenea, posibilitatea oferirii presei de scandal a unor subiecte, informatii, de preferat, despre inamicii politici; iarasi barfe, iarasi injuraturi. Mai mult de atat, unii dintre acestia fac comentarii penibile despre religie, iar altii (nu neaparat din spectrul politic), scriu despre Iisus, fara macar sa aiba notiunile elementare adiacente acestui subiect. Intr-adevar, mare e gradina lui Dumnezeu si, in ea se afla foarte multi cu „blog”. In orice caz, nimeni nu pune la indoiala faptul ca o parte dintre ei „sufera” de un usor delir mistic.

Dar…

De ce se intampla toate astea? Pentru ca exista „blestemul anonimatului” de pe internet. Nu va grabiti sa spuneti ca ei isi „semneaza” blogul; asa este, dar de cele mai multe ori, cei lași, frustratii, uita ca daca nu spun lucrurile fata-n fata, pot scrie tot ceea ce le pofteste inima. Se simt „feriti” in spatele blogului – varianta facebook, de unde, plini de „curaj”, isi infiereaza rivalul sau concurenta, fac sa se vorbeasca despre ei, barfesc si denigreaza, fiindca n-au nici curajul, nici talentul, nici demnitatea de a-si sustine cauza in mod deschis, onestitatea lipsind cu desavarsire. De obicei, lipsa talentului (in cazul vedetelor) si lipsa credibilitatii (in cazul politicienilor) sunt motivele pentru care popularitatea scade pana la disparitie; si atunci, un blog este bun la casa omului…
In postura de „proprietari de blog – varianta facebook” se simt tari si mari; astfel isi atenueaza frustrarile si se simt ca niste… dumnezei ai blogurilor.


Radu Botez – parapsiholog – Senior Editor
Co-autor a Ediţiei de colecţie: “Între psihologie şi parapsihologie” – click aici
www.parapsiholog.ro