Nu există aventură negativă

Aproape toata lumea vorbeste despre aventura dandu-i o conotatie ironica si uneori batjocoritoare, deoarece, de cele mai multe ori, acest cuvant este asociat cu infidelitatea sau cu un comportament nestatornic in dragoste. Toate acestea nu au nicio legatura cu aventura. Tin mai degraba de necesitatile fizice/psihice ale unui individ. Ce legatura are dragostea/sexul cu aventura? Niciuna. Sigur, exista voci care sustin ca orice pas facut in acest sens poate fi o aventura negativa. Noi nu suntem de aceiasi parere. Asta ar trebui sa ne faca sa intelegem ca exista si un alt fel de aventura: aventura pozitiva. Cum aventura este o actiune indrazneata si riscanta, este de la sine inteles ca in cazul aventurii pozitive nu mai poate fi vorba despre a o lua in ras sau a deveni motiv de barfa. Marii exploratori ai lumii n-ar fi putut niciodata sa ne arate lucrurile uimitoare pe care le-au descoperit fara a avea spirit aventuros si sete de cunoastere. Actiunile lor au schimbat uneori cursul istoriei; aventurier a fost si primul om de Cro-Magnon care a parasit pamantul Africii pentru a pasi pe cel european, dar si primul om care a zburat in cosmos – Iuri Gagarin. Fara a avea pretentia unei prezentari exhaustive, vom exemplifica prin cateva aventuri pe care le-am numit pozitive, nu inainte de a le exemplifica si pe celelalte.

Aventura galanta

De cate ori cineva spune despre o anumita persoana: Ce mai! E un Casanova!”, in mod sigur, persoana in cauza este comparabila cu un fluturas care zboara din floare-n floare, o persoana nestatornica si aventuroasa. Cel mai cunoscut exemplu este celebrul aventurier italian Giacomo Casanova, cunoscut pentru aventurile sale galante, pe care le-a evocat in volumul intitulat “Memories”, tradus la noi cu titlul “Povestea vietii mele”, in care a descris viata sa de aventurier libertin. Dar si in zilele noastre exista numeroase personalitati care nu se bucura de o faima prea buna, lumea numindu-i aventurieri. Se vorbeste mult despre “printii-aventurieri” ai vremurilor actuale, multi fiind mostenitori de tron, intre care printul Harry, care este al treilea la succesiunea tronului Marii Britanii, dupa fratele sau William si tatal sau – printul Charles. Dar printul Harry este doar cap de lista si lasam tabloidele sa se ocupe de aventurile acelora, noi indreptandu-ne catre altele.

Aventura olimpiana

Legendele Olimpului ne vorbesc despre aventurierii olimpieni, intre care Ulise, regele Itacai si al Anticleei, sotul Penelopei si tatal lui Telemach, este cel care a fost adus de Poseidon intr-o aventura maritima si nu numai. La fel, Iason regele tinutului Iolca, sot al Medeei, a fost un erou aventurier si cuceritor, plecat pe mare cu corabia Argo, impreuna cu marinarii sai, cunoscuti ca argonautii, dupa Lana de Aur. Celebrul Orfeu, incantatorul cantaret al Olimpului, s-a numarat si el intre argonauti, fiind participant la expeditia condusa de Iason, pentru gasirea Lanii de Aur.

Aventura Evului Mediu

Printre aventurierii celebri pentru descoperirile lor se numara Erik cel Rosu, explorator norvegian, care in anul 982 a descoperit Groenlanda unde a si lasat o colonie. Fiul sau, Leif Erikson, este cel care a atins tarmul de Est al Americii de Nord, cu cativa ani inainte de Cristofor Columb, eveniment ce n-a putut fi consemnat deoarece nu exista documente scrise. Un aventurier mai putin cunoscut, Ibn-Battutah, calator, observator etnograf si geograf arab a plecat in anul 1325 intr-o calatorie care a durat circa 25 de ani, prin Africa, Arabia (Orientul Mijlociu), Crimeea, Asia Meridionala, India, Sumatra si Extremul Orient (China), iar intre anii 1331-1332 a trecut si prin Dobrogea; este considerat unul dintre cei mai mari aventurieri-exploratori ai Evului Mediu.

Aventura italiana

Pentru a exemplifica aventura pozitiva italiana, vom vorbi mai intai despre Cristofor Columb, celebrul navigator genovez, considerat descoperitorul Americii. El a sustinut cu tarie, pana la moartea sa, ca a descoperit China, dar nu era decat tarmul Cubei de astazi; un an dupa moartea sa, cartografii germani numeau continentul descoperit de el – America. Apoi, Amerigo Vespucci, aventurier si navigator, care in 1501, cu cel putin un an inaintea lui Columb, a cercetat coasta Americii de Sud, iar la intoarcere a incercat sa-i convinga pe contemporanii sai de existenta unui urias continent, caruia ii gasise si un nume: Mundis Novus, adica Lumea Noua, si care va primi mai tarziu, numele sau. Apoi, cunoscutul Marco Polo, negutator venetian si calator, cel care a facut cunoscuta europenilor existenta Chinei (Chitai) prin “Cartea minunilor lumii”, scrisa dupa aproape un sfert de secol petrecut in Extremul Orient, in China si la curtea lui Cubilai Han. Sunt exemple de ceea ce inseamna cu adevarat o aventura pe care putem sa o numim pozitiva.

Aventura portugheza

Marea aventura portugheza, care se intrepatrunde cu epoca marilor explorari, apartine unei mari puteri maritime existenta cam la sfarsitul Evului Mediu si inceputul Epocii moderne, Portugalia. Deschizator de drumuri a fost Bartolomeo Diaz, un mare aventurier, de cartile si insemnarile de calatorie caruia s-au folosit Vasco da Gama, Amerigo Vespucci si Cristofor Columb. El a fost primul navigator care a atins Capul Bunei Sperante, cautand drumul spre India, prin Sudul Africii. Prin calatoriile sale a demonstrat ca Oceanul Indian nu este o mare inchisa, cum se credea pana la el. Alt portughez vestit a fost Vasco da Gama, primul om care a strabatut Atlanticul si Oceanul Indian (acesta din urma in numai 23 de zile) si a atins portul indian Calicut; astfel, ruta spre Indii era descoperita, deschizand o noua era. Cea de a doua expeditie catre India ii aduce acestuia titlul de Duce de Braganza. Un alt vestit aventurier, a fost navigatorul portughez Fernando Magellan, care a descoperit drumul de Vest si a condus prima calatorie in jurul lumii, a relevat existenta Oceanului Pacific si a revolutionat conceptia geografica despre lume.

Aventura in Epoca Moderna

Mai aproape de vremea noastra, desi nu vom putea cuprinde intreaga pleiada de aventurieri moderni, putem sa amintim de David Livingston, medic scotian si misionar, indragostit de continentul negru, care a traversat primul desertul Kalahari, strabatand Africa Centrala si de Est, unde si-a gasit sfarsitul, inima sa fiind ingropata sub un copac din Zambia. Poate nu de asemenea anvergura, dar notabile in orice caz, sunt si aventurile exploratorilor romani. Unul dintre acestia este Emil Racovita, savant, explorator, speolog si biolog, care la numai 25 de ani participa ca naturalist la expeditia antarctica belgiana, la bordul navei Belgia, condusa de Adrien de Gerlache. Racovita a ramas in istorie ca descoperitor al balenei cu cioc. Alt roman plin de spirit de aventura, a fost Grigore Antipa, naturalist, biolog darwinist si intemeietorul Muzeului National de Istorie Naturala din Bucuresti, care-i poarta acum numele. In apropierea insulei Capri, el a descoperit o noua specie de meduza; el a mai facut, de asemenea, o expeditie in jurul Marii Negre la bordul crucisatorului Elisabeta.

Aventura americana

Intreaga tanara istorie a Americii poate fi considerata o frumoasa povestire a unor aventuri pozitive; dintre acestea, cea a marii companii de automobile Ford, poate fi considerata o adevarata aventura. Henri Ford, era fiul unor mici fermieri, emigranti irlandezi, care n-a fost atras nici de scoala, nici de ferma; pasiunea sa erau masinile (primitive la vremea aceea) si motoarele lor. Aventura a inceput intr-un mic garaj de reparatii, iar afacerea a inflorit, devenind de-a lungul anilor o mare companie producatoare de automobile, dintre care unele au tinut piata timp de 19 ani. Ford a fost intemeietorul unei “dinastii”: in 1947 cand s-a stins Henri Ford, el a lasat la conducere pe nepotul sau, Henri Ford II. Un alt american plin de spirit aventuros a fost aviatorul Charles Lindberg, explorator si inventator. El a devenit celebru pentru primul zbor neintrerupt intre New York si Paris, pe o distanta de cca. 5800 km peste ocean, cu monoplanul “Spiritul lui Sant-Louis”. Mai tarziu, retras in Europa dupa rapirea si uciderea unicului sau fiu, a devenit un autor prolific, explorator, inventator si ecologist.

Aventura in zilele noastre

In zilele noastre aventura cosmica este cea care ne incita; primul zbor turistic in cosmos a avut loc in 2001, iar primul aventurier cosmic a fost omul de afaceri american de origine italiana, Dennis Tito. O alta aventura demna a fi mentionata este cea a aventurierului englez, Richard Branson, care a facut prima traversare a Atlanticului intr-un balon cu aer cald si apoi a Pacificului, iar aventura i-a fost rasplatita de regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, care l-a innobilat cu titlul de “sir”. Un alt aventurier celebru este si Les Stroud, cel care ne invata de pe micul ecran, in emisiunile canalului Discovery World, cum sa supravietuim in conditii vitrege. Un alt celebru aventurier, indragostit de natura, a fost Steve Irwin, cunoscut si el din documentarele tv, supranumit dupa titlul acestora “The Hunter Crocodile”, a carui aventura s-a sfarsit brusc, prea devreme, prin intepatura unei pisici de mare direct in inima. Dar un mare aventurier este si Dumitru Prunariu, inginer, aviator si astronaut, care a efectuat primul zbor in cosmos al unui astronaut roman.
Au fost doar cateva exemple de aventura cu conotatie pozitiva, ca sa vedem ca “aventura” nu inseamna numai dragoste si sex pe furate. Aventura poate fi si inaltatoare, pozitiva, ca cele de mai sus.

REDACTIA