Pe cand marea invalmaseala din decembrie ’89 inca dadea in clocot, exista speranta pentru vremuri mai bune in aceasta tara atat de incercata si pentru poporul sau. Optimistii mizau pe o schimbare de mentalitate care sa permita accesul catre o lume civilizata, catre altfel de viata pentru romani si nutreau speranta ca aceste lucruri se vor implini negresit dupa ’89, chiar daca voci avizate spuneau ca pentru asta vor mai trebui sa treaca vreo 20 de ani. Acesti ani au cam trecut si tabloul care ni se infatiseaza nu este deloc imbucurator, cel putin in ceea ce priveste schimbarea mentalitatii. Undeva, pe drumul spre schimbarea (in bine) s-a produs o „fractura” si mentalitatea a inceput sa „schioapete”; ideea de libertate a sucit multe minti, pervertindu-le si, tot undeva pe drum, s-a pierdut din vedere ca suntem o natie brava, de sine-statatoare, cu valori si cultura proprii, si, odata cu asta… s-a pierdut si mandria de a fi roman!
Patriotismul este un cuvant perimat si demonetizat in Romania, iar cuvantul „cultura” este pomenit din ce in ce mai rar sau doar in discursurile sforaitoare ale nationalistilor deghizati; sau uneori in forma lui compusa de „subcultura”, cel mai adesea in legatura cu „muzica” la moda acum – manelele. Cine se mai ocupa azi de educarea poporului? O voce „din popor” a zis: scoala si televizorul! Iar pentru unii – internetul! Ce vedem in aceste „manuale” de educare si in presa scrisa?

Ce este si ce-ar trebui…

Toate mijloacele de comunicare: presa scrisa, televiziunea si internetul ne-au „informat” pe larg, cu lux de amanunte (picante!) despre violenta din scoli, poze si pozitii indecente ale unor profesoare si, mai nou, de ilegalitatile comise la examenele verii. Nu tot atat de amanuntit si interesant au fost relatate numeroasele premii obtinute de elevii olimpici la diverse concursuri dintre cele mai serioase, la care acestia au participat si – de cele mai multe ori – au castigat; nici ceremoniile de premiere, simplele decernari de premii cu sau fara coronite in scoli si licee nu mai sunt la moda. Cine le mai baga in seama; si daca au facut-o, articolele scrise sau materialele video au fost atat de lipsite de „sare si piper” incat au trecut cu totul neobservate. Si e pacat!.. Cele de mai sus sunt doar un exemplu; acelasi lucru se intampla si cu ziarele si revistele, pline de tot felul de bazaconii care apeleaza la spiritul gregar al romanului si la instinctele sale. Primele pagini sunt ilustrate cu asa-zise vedete, unele „fabricate” cam in doua luni de expunere ca „asistente” in emisiuni de scandal. Sunt popularizate crimele si criminalii, sanii si viata intima a acestor vedete, amanunte mai mult decat picante sau „secrete” din viata personala a adversarilor politici si multe altele de genul acesta, pe care romanul le vede zilnic in ziare, reviste, in programele tv. si pe internet. Cum sa mai fii mandru ca esti roman? „Ne-au murit laudatorii” (zicere romaneasca) sau nu s-au nascut inca jurnalistii capabili sa „imbrace” stirile in „haina” potrivita atragerii cititorilor catre stirea „normala” ca si la noi se mai intampla lucruri bune. Ca sa fim drepti, exista si altfel de jurnalisti si ii citim, mandri ca suntem romani cand vedem ca si noi facem lucruri demne de interes; dar majoritatea redactiilor de presa si tv. nutresc ideea nociva ca „asta se cere” sau „asta face audienta”. Vreti sa vindeti tiraje mari sau sa aveti audienta mare – cautati-va „oameni de condei” sau de televiziune ADEVARATI! Capabili sa faca… „bici” din orice stire, nu numai din crime si pornografie. Trebuie sa le stim si pe astea, dar nu le mai bagati in fata!
Marii actori ai Romaniei joaca pe scenele sau peliculele strainatatii si noi aflam asta numai cand vedem filmele respective! Astea nu sunt stiri care sa aiba audienta? Haida-de! Marii nostri inventatori, oameni de stiinta, literati, cercetatori sunt cunoscuti si pretuiti in strainatate; unii lucreaza nestiuti in laboratoare din USA ori Anglia. Daca prefera sa ramana in tara sunt tratati cum sunt tratati si risca sa moara de foame, iar inventiile, inovatiile si rezultatele lor sa fie furate de altii, din alte tari, aplicate cu succes si sa devina aducatoare de faima si bani pentru altii. Cum sa mai fii mandru ca esti roman? cand ne-am fi putut mandri ca suntem romani, urmasi sau contemporani cu astfel de oameni! Doar ca mass-media ii neglijeaza si nu-i aduce in atentia noastra. Sunt doar cateva exemple si mai urmeaza…

Top 10 „Ely Star®” romani celebri

In urma unui sondaj propus de revista „Ely Star” printre cititorii sai, am alcatuit un top al romanilor, pe care ii stie si tara si strainatatea. Nu atat topul in sine este interesant (desi el reflecta rolul publicitatii in dobandirea celebritatii), cat cine i-a propus pe acestia si in ce masura, ca fiind cei mai celebri romani, cunoscuti in tara si strainatate. Sa vedem acest Top 10 romani celebri.

1. Dracula. Cititorii care l-au ales sunt majoritatea din USA, Marea Britanie, Germania, Franta si alte tari, foarte putini din Romania.
2. Brancusi. Ca si in cazul 1, cititorii din strainatate au fost majoritari.
3. Nadia Comaneci. Propusa si de straini si de romani. (citeste mai mult aici)
4. Gheorghe Hagi. Cunoscut si iubit mult in Romania, dar si in strainatate. (citeste mai mult aici)
5. Ana Aslan. Celebra datorita produselor tip Gerovital si Aslavital si a foarte cunoscutului institut de geriatrie, mai ales in strainatate, dar si in Romania.
6. Traian Vuia. Cei care l-au propus au fost majoritar romani, care stiau ca a fost inventatorul primului avion din istorie care a decolat.
7. Dumitru Prunariu. Cosmonautul, cunoscut atat in tara cat si in strainatate (de notat ca in USA cosmonautii sunt considerati „eroi ai natiunii”).
8. Maia Morgenstern. Cunoscuta peste tot, iar in Romania numai datorita filmului lui Mell Gibson „Patimile lui Christos” si nu datorita mass-media romaneasca. (citeste mai mult aici)
9. Marcel Iures. Actor mult pretuit de cineastii renumiti pe plan mondial, dar mai putin cunoscut in Romania. (citeste mai mult aici)
10. Gheorghe Zamfir. Propus de numerosi cititori din Franta si de unii romani. (citeste mai mult aici)

De subliniat ca, rolul mass-media in a face cunoscuta personalitatea unor romani de certa valoare este esential. Astfel, inventatorul Justin Capra este oarecum cunoscut de romani si, mai putin de straini; pe cand celebra – peste hotare – cantareata Anca Parghel – este cunoscuta in Romania mai mult datorita nefericitei boli mult mediatizata, care, de altfel, a dus la decesul prematur al artistei, dar fiind foarte cunoscuta datorita performantelor ei vocale pe scenele lumii. Si, nu-i asa, stiindu-i contemporani cu noi, am putea fi mandri ca suntem romani.

Dar ceilalti?…

A circulat pe net, sub diverse forme, o insiruire de romani celebri, care doar astfel au ajuns la cunostinta publicului. Ei sunt sau au fost personalitati celebre in domeniul lor, cu unele realizari demne de premiul Nobel, dar care, dintr-un motiv sau altul, au ramas necunoscuti si – sub nici o forma – n-au fost luati in seama de ziarele si televiziunile romanesti (cu foarte mici exceptii), nici ei, nici munca lor. Chiar nu putem fi mandri ca suntem romani? Pai, nu putem fi daca stam cu gura cascata privind lansarea rachetelor spatiale americane, fara sa stim ca „parintele” lor este un roman de la Sibiu – Conrad Haas – care inca pe la 1555 a trimis in spatiu, cu succes, o racheta spatiala inventata de el in 1529. Cati romani stiu despre Petrache Poenaru, parintele stiloului, chiar daca acum scriem cu pix-ul sau pe tastatura. Multi trec pe langa institutii pe al caror frontispiciu este scris numele lui Emil Racovita, dar cati stiu despre el ca este fondatorul biospeologiei; despre Gogu Constantinescu, intemeietorul sonicitatii, dar despre seful echipei de matematicieni a proiectului „Apollo” care a dus primul om pe Luna, inginer roman de-al nostru, pe care-l chema simplu Gheorghe Botezatu. Cati stiu ca un crater de pe Luna poarta numele savantului roman Spiru Haret si cum se face ca aceasta recunoastere a sa de catre straini nu este facuta cunoscuta publicului roman. Prima femeie inginer din lume a fost tot o romanca, Eliza Leonida Zamfirescu si ce stim despre ea? Nimic. In zilele noastre nu sunt facuti cunoscuti oameni ca prof. Stefania Cory Calomfirescu, posesoarea Medaliei de Aur a Mileniului conferita de Universitatea Cambridge in 2001, ca dr. Maria Georgescu eleva Anei Aslan si continuatoarea acesteia. Faptul ca trei romani, Stefan Buca, Maria Popa si Mihai Ivanescu, au fost nominalizati pentru Nobel, in 2001, de catre institutii, de unde credeti, nu din Romania, ci din USA! Romanul Sandu Popescu din Oradea, primul fizician din lume care a reusit teleportarea unei particule in laboratoarele din… Bristol (Marea Britanie). Mihai Rusetel, inventatorul motorului cu apa, a carui aplicare ar putea aduce premiul Nobel, este si el necunoscut romanilor; si multi, multi altii. Este de neinteles cum este posibil ca in manualele scolare sa figureze o prezentatoare tv (pentru care, altfel, avem tot respectul, dar sa pastram proportiile!), iar acesti romani sa se piarda in anonimat, ei sau realizarile lor, ori sa ni-i semnaleze cei de peste hotare. Unde mai este mandria de a fi roman?! Sa fim mandri ca suntem contemporani cu manelisti „vestiti” sau cu vedete „de carton”? Nu va mirati ca unii spun cu lehamite „traim in Romania” sau „m-am saturat de Romania”; nu sunt ei de vina ca spun asa. Poate ca ei nu vor sa fie contemporani cu astfel de exemplare si mass-media nu le ofera nici o alternativa!

P.S.: Tot respectul si consideratia pentru unii jurnalisti, romani cu adevarat, care-si respecta meseria, natiunea din care se trag, valorile si cultura ei, cum este, de exemplu, jurnalistul Cristian Tabara.
Este timpul sa invatam sa fim mandri ca suntem romani, caci a venit vremea sa ne schimbam mentalitatea.
Cum zice imnul nostru: Desteapta-te, romane!

*Cititi si “7 femei din Romania – primele pe tot mapamondul” – click aici.

REDACŢIA ElyStar®