Toată lumea ştie că testele sunt probe de verificare. Sinceră să fiu, niciodată nu mi-au plăcut. Din cauza lor, în copilărie, niciodată nu m-am săturat de joacă, iar în tinereţe m-au întristat destul, pentru că, în ciuda rezultatelor bune, am conştientizat că sunt puţin relevante, mai ales atunci când se doreşte o cuantificare corectă a anumitor cunoştinţe.
Recunosc, până astăzi nu m-am gândit că între Ziua Îndrăgostiţilor şi noţiunea de test ar putea exista o legătură. Sugestia a venit din partea unei tinere domnişoare care a ţinut, cu tot dinadinsul, să-mi prezinte punctul său de vedere, deşi numai de asta nu aveam timp.
Discuţia care a urmat, nu numai că m-a pus pe gânduri, dar mi-a demonstrat că până şi ideea de a fi iubit de cineva, nu mai este ca acum 20 de ani. S-o urmărim…

„– Ştiţi ce este miercuri pe 14 februarie? Sunt sigură că ştiţi, vă întreb doar ca să încep conversaţia. Ce părere aveţi, este o zi pur comercială sau ceva mai mult? Poate fi considerată un veritabil test? Eu cred că Ziua Îndrăgostiţilor ne poate ajuta să descoperim cât suntem de iubite. La TV se fac tot felul de recomandări gen „Un trandafir roşu şi o bijuterie, neapărat în formă de inimioară, pot fi cadoul perfect!” Credeţi că dacă prietenul meu îmi aduce un cadou perfect, trece testul iubirii, sau nu?”

Mi-am stăpânit cu greu zâmbetul… Cum să conving eu frumoasa domnişoară ca un cadou, adus când trebuie şi de cine trebuie, nu poate fi considerat dovada clară a unei iubiri la fel de sincere ca a sa? Cum nu aveam timp pentru exemplificări, i-am răspuns astfel:
„– De ce crezi tu că totul se poate plăti cu cadouri sau cu bani? Din câte ştiu eu, dragostea sinceră se răsplăteşte doar cu dragoste…”

M-a privind surprinsă şi cu lacrimi în ochi a continuat :
„– Şi ce mă fac eu, dacă X nu-mi aduce cadou şi nu mă iubeşte?”
„– Draga mea, sunt oameni care se pot căuta o viaţă şi, din vina unuia dintre ei, se pierd într-o zi. Sunt oameni care-şi jură dragoste şi credinţă veşnică, apoi se trădează cu o uşurinţă de nu-ţi poţi imagina. Sunt oameni care-şi doresc enorm pe cineva anume, dar după aşteptări şi dezamăgiri repetate, ajung doar să-şi dorească să fie cât mai departe de cel/cea pe care l-a iubit.
Într-adevăr, când ştii că eşti iubit, cu toate calităţile şi defectele din dotare, ai mai multă putere, dar şi mai mult curaj de a trece peste toate greutăţile care se ivesc. Găseşte-ţi puterea de a accepta lucrurile aşa cum sunt! Pentru cadouri sunt necesari bani. Dacă omul nu are prea mulţi, nu are cum să-ţi aducă ceva costisitor! Gestul, atenţia, atitudinea lui faţă de tine, cuvintele pe care le foloseşte, sunt aspectele care contează cu adevărat. Nu-ţi pune mari speranţe, dar nici nu te dezamăgi anticipat… Ce va fi de Ziua Îndrăgostiţilor, vei vedea, însă nu lua o decizie în funcţie de un cadoul pe care-l vei primi, sau nu…”

N-a fost deloc mulţumită de spusele mele şi a plecat încruntată. Am privit-o îndepărtându-se şi nu înţeleg de ce, mi-am amintit vechiul proverb japonez „Cel absent se îndepărtează pe zi ce trece”.
În concluzie, dincolo de aspectul său comercial, Sărbătoarea Îndrăgostiţilor din data de 14 februarie a fiecărui an, nu poate fi un test. Poate fi doar un prilej de bucurie, pe care vă sfătuiesc să nu-l rataţi. Cert este că, cu cadou sau fără, oamenii încă se mai iubesc, indiferent de vârstă. Până când? Asta numai Dumnezeu o ştie…

Mihaela-Theodora Popescu – Editor principal
Co-autor a Editei de colectie: “Intre psihologie si parapsihologie” – click aici

*Citeste si:
– “Superstiţii de Sf. Valentin” – aici
– “Dragobete sau Sf. Valentin?” – aici
– “Cum te distrezi de Valentine`s Day, în funcție de zodia ta” – aici