Duminică de iulie, ora 6.00, oraș încă liniștit, aerul rece al dimineții te face să crezi că ziua poate fi una suportabilă, în ciuda mesajelor despre caniculă ce se tot aud pe la radio, pe la televizor. Ies din casă pentru o acțiune de voluntariat ce urmează să se întâmple în parcul cel mare al urbei. Până la mașină, parcată destul de departe de scara blocului, întâlnesc doar câțiva oameni, pe cei de la salubritate, care se trezesc primii în oraș pentru a ne face nouă curat prin preajma blocurilor, caselor, pe stradă sau prin preajma magazinelor.

Rămân în urma lor pentru că îmi place să aud ce mai discută ei, oamenii aceștia pe care-i respect tare mult.

Unul dintre ei povestește că fiul său a renunțat la școală, dar are opt clase, știe să scrie și să citească și că a intrat ucenic (de când n-am mai auzit cuvântul!) la un cizmar în oraș, că a învățat repede meseria, doar în câteva luni, că meșterul l-a sunat ieri și l-a felicitat pentru asta. Are de lucru, vin doamnele pentru flecuri, pentru schimbat un fermoar, domnii pentru blacheuri, meșterul primește chiar comenzi pentru cizme, pantofi. “I-am zis – spune domnul mândru de fiul său- cască ochii și învață! Așa ajungi om mare!” Interlocutoarea lui zâmbește, știe meserie băiatul ăsta al tău, întărindu-i vorbele, convinsă și ea că munca te poate face om mare.

Ea spune despre exemplul vecinei plecate în Spania, la lucru. A făcut de toate acolo, a îngrijit copiii unei familii, a gătit pentru o cantină studențească, a împărțit ajutoare într-o organizație a femeilor, a vândut într-un magazin de cosmetice, când a simțit că nu e locul ei acolo s-a întors în țară. Pricepută cum s-a dovedit și-a deschis o mică brutărie, acum face pâine pe care o vinde în cartierul în care locuiește. ,,Face pâine bună, știm că e curată, ne dă, dacă mai are, și după ce închide prăvălia, sunăm la ea și gata, meserie adevărată- zice femeie grăbindu-se spre locul de adunare.

Am ajuns în dreptul mașinii mele încântată de cele auzite azi despre muncă și despre valoarea ei!

Ana Koman – Editor online