Așa cum știm, compania lui Elon Musk, este doar la câțiva ani distanță de a scoate pe piață implanturile cibernetice cerebrale pentru oameni. Pe unii îi interesează acest aspect, pe alții nu, iar alții pur și simplu nu au nici cea mai vagă idee ce înseamnă asta și care va fi impactul asupra noastră, asupra lumii întregi.

Probabil nici noi nu înțelegem în totalitate ce vă însemna acest lucru. Probabil și alții mult mai deștepți decât noi, tot nu înțeleg în totalitate.

Dar la cât îmi permite un minim de logică și de viziune, mă aștept ca în doar câțiva ani de la lansare să se schimbe absolut toată lumea așa cum o știm. Părerea mea este că de prin anul 2030 începe să se schimbe totul în mod radical. Adică doar în 6 ani. Asta înseamnă că totul va începe să se schimbe în foarte puțin timp.
Cel mai probabil, în ziua când se vor lansa aceste implanturi, nu vă avea acces la ele toată lumea. Așa cum a fost și cu telefoanele mobile sau alte tehnologii. Dar sunt ferm convins că în maxim 5 ani de la lansare, vă avea acces la ele aproape toată lumea, iar preturile vor varia ca și la alte dispozitive în funcție de caracteristici.

Nu stiu în ce măsură s-a calculat impactul acestor cipuri care vin la pachet cu toată tehnologia AI în spate. Dar îmi pot imagina că impactul vă fi devastator din mai multe puncte de vedere. În primul rând o mare parte din companii sunt în tranziție și ușor, ușor, trec la AI. Deci, în sectorul privat este lesne de înțeles că vor urma concedieri în masă de la an la an.
Toți șomerii ăștia vor avea nevoie de alte job-uri, au nevoie de o strategie ori de un avantaj pentru a se reinventa. Fără să vrea vor începe să se gândească. Hmm, am nevoie de cip d-ăla ca să am acces la noile tipuri de job-uri care au apărut. Vor fi afectate în aceeași măsură și job-urile de la stat. Școala așa cum o știți, o să dispară și ea. În prima faza se va face tranziția către școala online care se va face tot cu profesori, urmând că într-o scurtă perioadă de timp, această școală online să fie preluată de avatare AI. Asta fiind de altfel sfârșitul educației cât și al profesorilor în forma pe care o cunoaștem astăzi. La fel se va întâmpla și cu grădinițe și tot ce mai ține de nivel educațional. Totul va funcționa în cu totul altă formă. O dată cu implementarea AI-ului și implanturilor cibernetice cerebrale, or să dispară în prima fază o bună parte dintre job-urile de consilieri, fotografi, șoferi, vânzători, medici, asistenți, etc, etc. Vor fi afectate absolut toate sectoarele. Astea sunt lucruri care se știu deja, îmi imaginez că undeva cineva calculează zilnic impactul la tot ceea ce se va întâmpla în viitorul foarte apropiat. Printre primele țări/state afectate , vor fi în mod logic cele mai avansate tehnologic. SUA, Japonia, Israel, Finlanda, urmând ca apoi să fie afectați toți în aceeași măsură. În primii ani de la implementarea pe scară largă a AI-ului și implanturilor cibernetice cele mai puțin afectate vor fi țările subdezvoltate tehnologic. Gen, România, Bulgaria etc…Urmând ca în timp să ne aliniem cu restul.
Pe de altă parte or să apară alte tipuri de job-uri, job-uri la care astăzi nici nu ne-am fi gândit. Pentru că se remodelează totul. Iar toți care vor rămâne pe tușă, se vor gândi la soluții. Iar una dintre cele mai bune soluții care or să le vină în minte, va fi achiziționarea unui cip.

Românii (cei în vârstă), care sunt undeva la marginea lanțului trofic când vine vorba despre tehnologia viitorului, vor spune la unison. Noi nu ne vom implanta un cip în creier! Am o veste nasoală pentru voi. Nu interesează pe nimeni despre ce vreți voi sau ce veți face voi. În 20-25 de ani, voi o să fiți crăpați de multă vreme. În schimb o vor face copiii și nepoții noștri. Care vom mai fi în viață atunci, nu vom fi altceva decât niste boșorogi depășiți de vremuri pentru copiii și nepoții noștri. Până una alta, noi suntem doar simpli spectatori la pregătirea unui altfel de viitor.

Unii care sunt și mai închiși la dovleac, or să tipe! Copilul meu nu își vă baga niciodată un cip în creier, nu așa l-am educat!!! Greșit. Copilul tău își vă baga un cip în creier, pentru că, dacă nu o vă face, vă fi depășit de alții și nu va supraviețui vremurilor. Vedeți voi, o dată ce o parte din populație își va băga, ceilalți vor fi obligați să o facă. Altfel vor rămâne în urma și nu vor putea ține pasul cu vremurile.
Sincer să fiu, eu sunt fericit poate pentru prima dată că trăiesc într-o țară de la marginea lanțului trofic. Pentru că stiu că vom fi afectați printre ultimii. Măcar în felul asta voi avea timp să observ ce se va întâmplă la alții.

Dar vă spun cu certitudine că ziua în care vor ieși pe piață de larg consum implanturile cibernetice cerebrale ori de altă natură, va fi ziua în care se vă schimba totul. Când vei vedea că accesezi internetul din minte, când vei vedea că vei da un telefon doar accesând cu mintea contactele, când vei vedea că ai toată informația din lume la două clipiri distanță, când vei vedea că doar închizi ochii și te trezești într-o cafenea cu 20 de prieteni la masă, nu doar că o să îți dorești cipul. Vei plăti oricât să îl ai pentru că realitatea se va inversa. Virtualul va fi realitatea, iar realitatea vă fi doar o chestie demodată în care trăiau niste boșorogi depășiți de vremuri.

Să țineți minte ce v-am spus. Sunt ferm convins că unii dintre noi vom mai fi în viață când se vor întâmpla aceste lucruri.

Florin Ursache