numar transcendent

Semnul din titlu este litera greceasca „pi” cu care este denumit numarul 3,14… „Pi” este raportul dintre circumferinta cercului si diametrul acestuia si este un numar irational, adica este o fractie zecimala cu un numar nesfarsit de zecimale, deci infinit si neperiodic, deoarece nimeni n-a descoperit vreun model de repetare a zecimalelor sale, desi exista grupe de cifre care se repeta, ca 7777 si chiar 999999. La o trecere rapida prin istoricul acestui numar , vedem ca era cunoscut inca din vechime; egiptenii il cunosteau, dar nu asa cum il stim noi astazi, ei estimand acest raport ca fiind 3,1604, o valoare mai mare ca cea cunoscuta astazi; babilonienii au calculat = 3,125; la fel caldeeni, evreii si chinezii care il considerau egal cu 3. Nu se stie exact cine si-a dat seama ca este constant indiferent de marimea cercului, dar se stie ca numarul 3,14… este denumit „constanta lui Arhimede”, deoarece acesta a inventat formula „circumferinta = diametrul x 3,14; prin aceasta, Arhimede a rescris istoria matematicii. De altfel, in antichitate se spunea ca „nu exista forme la fel de sacre ca cercul sau sfera. De aceea Dumnezeu a facut Soarele si Luna, precum si celelalte stele – sfere”, caci fara , cercul si sfera, simbolurile perfectiunii, nu se pot defini. De-a lungul timpului acest numar interesant a fost studiat cu asiduitate si abia prin anul 200 era noastra, s-a ajuns la valoarea lui = 3,1415… Acest numar poate fi regasit in formulele folosite in fizica, inginerie aplicata, in electricitate si electronica, in probabilitati, proiectari de structuri si navigatie si multe altele.
Astazi, cu ajutorul calculatoarelor performante s-a ajuns la calcularea unui numar extrem de mare de zecimale ale lui si ne putem intreba, cine are nevoie de miliardele lui de zecimale, dar vedeti ca misterul si magia acestui numar aprinde imaginatia multora.

Curiozitati

Acest numar nu poate fi scris sub forma de fractie si nu poate fi calculat cu exactitate; cand este scris cu zecimale, pur si simplu, numarul lor nu se mai sfarseste. Astfel este explicabil cum, cativa fani ai acestui numar au instituit „Ziua Mondiala a Numarului ”, care se sarbatoreste in fiecare an, in luna a 3-a (martie), ziua 14, cand ei se intalnesc – cum altfel? – la ora 1,59, adica la… 3,14159… adica dupa cum arata numarul cu cinci zecimale! De curand, am aflat despre concursuri „Mister Pi” si in Romania, cand altcandva, decat in martie, in ziua a 14-a, la ora 1,59.
Exista un japonez, pe numele sau Akira Haraguchi, care sustine ca poate recita 100.000 de zecimale ale lui si ca incearca sa descopere povestea acestui numar fascinant. Mai este si un american, detinatorul recordului SUA de memorare a zecimalelor lui , cu 12.887 zecimale. Acesta se numeste Mark Umile si a compus chiar o oda-poem inchinata acestui numar, zisa „Piem”. Dar ode, poeme, poezii si alte lucrari literare, care pot ajuta la memorarea zecimalelor, s-au compus in multe alte limbi, inclusiv in limba romana.
In anul 2005, chinezul Chao Lu, student la chimie, a recitat primele 67.890 de zecimale ale lui , de-a lungul a 24 de ore, inregistrat fiind pe mai mult de 26 de casete video, pentru a fi transmise spre validare Cartii Recordurilor Guiness.
Acest numar interesant nu este folosit in numerologie, deoarece este un numar irational; dar in vietile noastre el poate intra sub forma platourilor sau farfuriilor, rotunde ca cercul sau sub forma unei mingi oarecare, sub forma de sfera. Desi este studiat de mai bine de 5000 de ani, nu este inca indeajuns de cunoscut, el ramanand un numar ciudat, cu multe taine, care mai pot oferi surprize. Dar noi, muritorii de rand, oare ce vom face cu miliardele nesfarsite de zecimale ale lui ? Oricum, se pare ca nu degeaba au mancat Adam si Eva din pomul cunoasterii…

REDACTIA