„Dacă îmi eşti prieten, atunci trebuie să…”
„Dacă faci parte din familia mea, atunci trebuie să…”
„Dacă îmi eşti partener de cuplu, atunci trebuie să…”
„Dacă eşti copilul meu, atunci trebuie să…”

Nu vi se pare ciudat câte datorii şi obligaţii implică relaţiile noastre apropiate? Câte pretenţii, aşteptări, nevoi şi dorinţe trebuie să satisfacem doar pentru că la un moment dat ne-am declarat iubirea?
Trăim în vremuri în care fiecare om, dacă ar dori, ar putea să îşi asigure singur supravieţuirea şi nu numai, însă cu toate acestea, ne comportăm de parcă am fi cu toţii nişte fiinţe neajutorate care abia aşteaptă să îl înlănţuie pe un altul şi să îl împovăreze cu diferite nevoi şi aşteptări. În numele iubirii pe care ne-o poartă, bineînţeles.
Este foarte interesant cum iubirea şi afecţiunea sunt înţelese ca datorie, obligaţii, satisfacerea nevoilor celuilalt. Când cineva spune că te iubeşte, atunci trebuie să facă ce vrei tu. Dacă nu face ce îi ceri, înseamnă că nu te iubeşte şi de aici apare drama, inducerea sentimentelor de vinovăţie, ameninţările, manipularea, răzbunarea…
Mai putem vorbi de iubire aici? Sau este vorba doar despre egoism, egocentrism, nesimţire, pretenţii, dorinţe, aşteptări, nevoi?
Nu, nimic din toate acestea nu este iubire.

Iubirea este un sentiment care nu implică obligaţii, ci doar dorinţa de a dărui, atât cât simţi.
Nimeni nu are dreptul să îţi ceară ceva în numele „iubirii”.
Nu trebuie să îţi demonstrezi iubirea prin compromisurile şi sacrificiile pe care ţi le cere cineva.
Dacă există iubire şi ea este reciprocă, te simţi acceptat aşa cum eşti. Respecţi şi îţi sunt respectate limitele şi graniţele.
Chiar şi când iubeşti ai dreptul să spui „NU “ dacă asta simţi să faci, iar celălalt, tocmai pentru că te iubeşte, acceptă asta.
Când cineva se supără pentru că nu alegi să îţi demonstrezi „iubirea” aşa cum îţi cere, o face deoarece ai refuzat să îi satisfaci egoismul.
Însăşi supărarea sau criza pe care o face este o dovadă că nu eşti iubit pentru ceea ce eşti, ci doar folosit în scopuri personale.
Înţelegi despre ce este vorba?
Dacă nu faci ceva pentru cineva şi acea persoană se supără, o face pentru că nu te iubeşte, nu te respectă şi te tratează ca pe un obiect al cărui scop este satisfacerea propriilor nevoi.
Hai să nu mai confundăm iubirea cu înlănţuirea altei fiinţe.
Suntem oameni liberi şi nu sclavii altora!!!!!!!!!!!!!!!

Ursula Sandner