Scriitoarea IULIA HASDEU s-a nascut la 14 noiembrie 1869, in Bucuresti, din parintii: Bogdan Petriceicu Hasdeu, scriitor si savant enciclopedist si sotia sa, Iulia Faliciu, dupa care a si fost botezata. Iulia Hasdeu a avut o viata scurta, dar stralucitoare ca un fulger de vara, al carui tunet nu si-a incetat ecourile nici in ziua de astazi, desi lumina fulgerului s-a stins… Caci Iulia Hasdeu s-a stins rapusa de tuberculoza  la 29 septembrie 1888, in Bucuresti, la numai 18 ani.
 Parintii sai au fost neconsolati; mama ei murind si ea la scurt timp, tatal ei a ramas sa se intrebe pana la sfarsitul vietii lui: de ce a trebuit sa moara fiica sa? Acesta este subiectul investigatiei de mai jos, fara pretentia ca ea este exhaustiva.

Scurta ei viata pamanteasca…

… a fost traita, cum am spune azi “pe repede inainte”: la doi ani, cand alti copii abia invatau sa vorbeasca romaneste ea vorbea deja si limba franceza; scria la 4 ani; la 5 ani recita lungi poeme; la 6 ani si 7 luni a scris un roman despre viata lui Mihai Viteazul; la 8 ani…

Continuarea aici.