Desi face parte din viata, invidia este un sentiment negativ al personalitatii noastre. Ea a existat dintotdeauna, din cele mai vechi timpuri, in acest sens Legendele Olimpului ne amintesc invidia zeilor pe oameni: “…zeita Atena pizmuieste pe fata lui Idmon, Arahneea care stia sa tese, sa brodeze panze ca nimeni alta.” Se iau la intrecere, insa se pare ca fata era mai talentata ca zeita “Asa minunatie nu mai vazuse nimeni si nici macar Atena… Zeita cerceteaza amarnic hotarata lucrarea savarsita de fata lui Idmon. Ii e cu neputinta sa-i gaseasca cusururi. Talentul Arahneei intrecuse cu mult pe-acela al zeitei.”
Zeita Artemis “a ramas nemaritata. Inima ei s-a asprit mai tare decat fusese inainte” si avea toate motivele sa fie invidioasa pe regina Niobeea. “Asta regina Niobeea, era nespus de fericita. Sotul sau, Amfion, din Teba era un barbat bun si vrednic. Cu el, avea in casnicie, sapte baieti si sapte fete: copii frumosi si tare dragi.” O alta intamplare ne aminteste de Antigona, careia pletele-i s-au transformat in serpi, fiindca a cutezat sa spuna, intr-o zi, ca are par mai mandru decat sotia lui Zeus.

De obicei, invidia apare cand realizam ca nu putem avea alte lucruri care in mod obisnuit apartin altor persoane, cei saraci ii invidiaza pe cei bogati, cei urati pe cei frumosi, cei prosti pe cei destepti, etc. Observam, ca cele mai complexate persoane sunt cele mai putin dotate sau cu mai putina incredere in propriile forte. In general cei care sufera de invidie incearca sa puna intr-o lumina proasta, persoana cu care este in competitie, pentru ca asa cred ei ca pot rezolva problema. In povestea “Alba ca Zapada” de Fratii Grimm, mama vitrega intreaba mereu oglinda fermecata cine este cea mai frumoasa din tara. Atata timp cat oglinda o recunoaste pe regina ca singura frumusete, nu sunt probleme. Aceste probleme apar, cand Alba ca Zapada devine o rivala a reginei din cauza frumusetii recunoscute de oglinda.
Daca oamenii ar sta sa vada dincolo de invidie, ar observa ca cei invidiati au aceleasi probleme ca si ei si sigur, au niste defecte, pentru ca nu-i asa, nimeni nu este perfect?

Singura diferenta ca acesti “privilegiati” stiu sa-si puna in valoare calitatile. De multe ori vedetele care nu au scapat de invidie niciodata, au in spate o echipa intreaga care lucreaza la “imaginea perfecta” pentru ca asa se vinde cel mai bine pe piata un produs, frumos ambalat. Ce vedem noi la o vedeta? Ceea ce dorim sa avem si noi: eleganta hainelor, machiajul impecabil, trupuri frumoase, masini scumpe, celebritatea si nu in ultimul rand, banii.
Ce pret platesc vedetele pentru ceea ce ii invidiem noi? Foarte scump, daca tinem seama ca majoritatea din ei au apelat nu o data la un psiholog pentru ca au cu adevarat probleme. Dovada ca nu sunt fericiti, sunt realitatile prezentate de mass media, droguri, alcool, sinucideri, etc. Celebra actrita Marilyn Monroe scria din propria experienta: “Hollywood-ul este un loc in care un sarut valoareaza 100 de dolari, iar sufletul costa 50 de centi.”

Revenind la titlul articolului,raspunsul este unul pozitiv, dar depinde de fiecare din noi. Oricum nu putem trai in locul nimanui, desi am dori. Poate atunci am realiza ca fericirea pe care am invidiat-o, nu este fericirea destinata noua. Si pentru ca fiecare poveste are un sambure de adevar… Era odata un taran care muncea pe camp. Nevasta lui se ocupa cu treburile casnice. Pentru ca taranului i se parea ca munca nevestei este mai usoara i-a propus intr-o zi, sa faca schimb. Nevasta taranului a fost de acord, nu inainte de a-i da lista cu ce are de facut in ziua aceea : de dimineata trebuie sa faci focul in soba, sa scoti apa din fantana, sa hranesti animalele, sa faci curat in casa, sa speli rufele, sa pregatesti mancarea, sa mulgi vacile si sa pregatesti untul. Ce credeti ca a facut taranul? Bineinteles, ca nu a terminat la timp ce avea de facut inainte de venirea nevestei de la camp. Insa de atunci nu a mai indraznit sa spuna ca munca nevestei lui este mai usoara.
Concluzia, ai grija ce-ti doresti pentru ca intr-o zi s-ar putea sa ai!

Valentina Cristea – psiholog
Consilier OnLine