Cu mult timp în urmă, scriitorul  francez Voltaire concluziona “Munca ne scutește de trei rele: plictiseala, viciul și nevoia.” Stând acasă, în situație de criză, totul se desfășoară altfel.
Zi de zi, descoperim că viața înseamnă și altceva decât muncă continuă și rezolvarea de probleme. Identificăm ceea ce ne-a îndepărtat unii de alții, ne convingem cine are disponibilitate pentru noi și cine nu. Reanalizăm situațiile cu care ne-am confruntat, dar și oamenii pe care noi îi credeam apropiați și n-au fost. Descoperim că mâncarea gătită în casă are un gust minunat, chiar dacă nu avem abilități deosebite pe acest segment. Descoperim că muzica pe care o ascultăm poate produce și alte emoții decât cele pe care le știam. În momentele noastre de sinceritate, identificăm până și greșelile personale pe care nu le-am conștientizat. Până când? Până când terminăm curățenia (atât interioară cât și exterioară) și începe plictiseala…
Din fericire, există câteva așa-zise leacuri împotriva plictiselii și m-am gândit să vi le împărtășesc scriind un nou articol, destinat celor interesați.

Un prim leac împotriva plictiselii este curiozitatea. Încercați să faceți și alte lucruri decât cele pe care le cunoasteți. Încercați rețete culinare noi, inventați ținute noi cu hainele pe care le aveți în dulapuri. Vizionați filmulețele postate pe Facebook și încercați să vă folosiți mâinile și imaginația confecționând sau reparând. Încercați să confecționați măști de protecție, chiar dacă nu aveți priceperea unui croitor. Dacă rezultatul este mulțumitor, nu vă opriți. Confecționați pentru familie, prieteni și/sau vecini, oferindu-le nu numai un plus de protecție, dar și o bucurie. Așa cum spunea genialul Voltaire, una din relele de care ne scutește munca, este nevoia. Și cum nevoia ne poate învăța multe, confectionând măști de protecție veți putea economisi bani pe care îi veți putea cheltui pe alte necesități.

Un alt leac împotriva plictiselii ar fi pasiunea. “Prefer să mor de pasiune decât de plictiseală” a spus cândva pictorul Vincent Van Gogh. Pasiunea de a picta l-a ajutat să depășească tot ce a fost greu și urât în viața sa: foamea, sărăcia și nu în ultimul rând, boala de care suferea. Dacă aveți vreo pasiune, nu vă ascundeți, perseverati! Dacă vă place să pictați (chiar dacă o faceți în balconul locuinței dumneavoastră) eu vă îndemn să pictați tot ce vă îndeamnă imaginația; dacă vă place să coaseți goblen, coaseți atât cât va perminte sănătatea ochilor dumneavoastră; dacă vă place să scrieți, eu va îndemn să scrieți tot ce va trece prin minte, chiar și scrisori destinate acelora care vă bagă în seama doar atunci când se plictisesc sau sunt interesați. Le veți da o lecție și poate că, pe viitor,  își vor schimba comportamentul.

Un alt leac împotriva plictiselii ar fi realuarea vechilor legături, prin contactarea telefonică (sau prin email) a persoanelor care înseamnă (sau au însemnat) ceva minunat în existența dumneavoastră. Nu începeți dialogul cu întrebări de genul: “ Ești singur(ă)?”, “Te sună cineva, te ajută cineva?”, “Te plictisești?”. Începeți prin a vă prezenta, apoi manifestați-vă clar disponibilitatea de a/al asculta. Mărturisiți-vă prețuirea, respectul sau recunoștința, pentru că nu se știe dacă veți mai avea prilejul.

O bună prietenă m-a întrebat cam ce se ascunde în spatele plictiselii. I-am răspuns că depinde de persoana care o manifestă. Pentru unii/unele plictiseala este sentimentul că orice s-ar întâmpla, este o pierdere de timp. Pentru alții, atunci când se invocă plictiseala este un prim semn că își doresc mai multă atenție.
Din păcate, plictiseala poate reactiva vicii precum fumatul excesiv și consumarea de băuturi alcoolice în exces. Cum viciile sunt foarte greu de gestionat de către cei afectați, salvarea poate veni doar din partea persoanelor apropiate, care au autoritate asupra lor.
De la plictiseală la anxietate nu este mult. Este un pericol care ne pândește pe noi toți, dar poate fi ușor combătut prin a va ține mintea ocupată, prin bunătate, bunăvoința și chiar utilitate.
Îmi doresc ca tot ce am prezentat până aici să va fie de folos. Numai ajutându-ne dezinteresat, vom putea depăși toate dificultățile cu care ne confruntăm.

Mihaela-Theodora Popescu – Editor principal
Co-autor a Editei de colectie: “Intre psihologie si parapsihologie” – click aici