Ma intereseaza pentru ca exist…

Ideea de psihologia internetului prinde tot mai mult in ziua de azi contur, incercand sa evidentieze o trasatura umana dominanta, si anume aceea de informare. Lumea secolului XXI a prins viata prin tehnologie, si ce poate fi mai importanta pentru umanitate decat informarea. Aceasta ideea a patruns si in tara noastra foarte repede, pentru ca romanul e „descurcaret”, si afla tot ce misca, trasatura caracteriologica a populatiei utilizatoare. O psihologie complexa fara granite si bariere, care inseamna in primul rand legatura dintre noi poporul roman si tot ceea ce inseamna civilizatie a informarii.

Contestat, iubit… si in primul rand folosit…

Psihologia umana se confrunta cu un mare conflict ideologic. O multime de oameni de stiinta si chiar cercetatori din diverse domenii printre care si psihologia contesta beneficiile aduse de catre internet acestei lumi, uitand ca cei care il vad ca un factor negativ il folosesc.

Natura internetului

Internetul este un factor neutru, natura lui este de fapt modul de utilizare umana. Nu se poate afirma ca el are o exercitare fasta sau nefasta asupra personalitatilor noastre, fiecare decide care il solicita, interesul aflandu-se de felul in care il utilizeaza. Alegerea ramane la latitudinea utilizatorului.

„Alimentul” populatiei…

Aceasta tehnologie de ultima ora, care patrunde din moment in moment tot mai aprig in vietile noastre, tinde sa cuprinda tot mai mult din timpul nostru de viata. Chiar si in tara noastra internetul a inceput sa fie introdus pe scara larga de la mediul de birou in cel de acasa, astfel se poate demonstra faptul ca oamenii incep sa „digere” tot mai mult si mai repede informatiile de orice fel. Este un motiv de bucurie faptul ca informatia capata tot mai mult teren si in Romania, firmele care se ocupa cu instalarea internetului inregistreaza de la perioada la perioada tot mai multi abonati. Necesitatea acestui mijloc de viata devine o solicitare tot mai mare, si un succes la nivel psihologic prin relatiile interumane care se pot crea. Omul este prin urmare cel care necesita internetul pentru ca acesta reprezinta informarea.

O lume doar a mea… internetul…

Accesand o pagina de internet, o lume intreaga se deschide spre tine, patrunde in universul personal. Fiecare om isi poate gasi acolo pasiunile, date despre anumite probleme de natura personala sau profesionala. El reprezentand si un mod de desavarsire si de insusire a cunostintelor.

Lumea internetului este un mod de a trai

Observam de la generatie la generatie un ritm accelerat in care educatia, stiinta, medicina, tehnologia si toate celelalte domenii de maxim interes se amplifica la nivel mondial prin noi adaugari de date.

Internetul de azi… ziua mea de maine…

Cu siguranta cei care au creat aceasta poarta neutra spre cunoastere nu s-au gandit ca de la un simplu pc legat in retea se va ajunge la o „moda a internetului”, si chiar la un mod de viata. Este utilizat tot mai mult pentru diverse forme de cunoastere.

Ma conectez, deci exist…

In „lumea noua” creata de bazele de date ale internetului s-a format o noua filosofie care isi trimite ramurile spre psihologie. Cati dintre noi nu stau si asculta sfaturile celorlalti in materie de informare ? Ciulim urechea la auzul unei noi pagini de internet, si spunem : “trebuie sa-mi fac si eu neaparat cont”. Practic trebuie sa ne conectam la un domeniu de discutie, la o tema de maxim interes, fie ca citim stiri, barfe, bancuri, vizionam filme, descarcam muzica sau pur si simplu navigam dupa un nou domeniu de cercetare.

Beneficiile internetului…

In educatie internetul a adus Biblioteca Nationala la dispozitia ta prin cartile editate online, a adus referate pe diverse domenii pentru a fi mai usor insusite anumite cunostinte, a ajutat profesorii sa poate dialoga mai usor cu profesori din alte state, s-au organizat discutii intre elevi romani si elevi din alte tari. Documentarea cu privire la desfasurarea anumitor examene de interes national este mai usoara. Scoala generatiilor din ziua de azi este construita pe informare. Trebuie sa le permitem accesul la tot ceea ce-i poate ajuta sa-si construiasca o imagine de sine favorabila.
Acum si facultatea este mai usoara tot cu ajutorul internetului, fiind introduse metode de testare si invatare online, care duc la o usurare a sistemului educational. Profesional exista o serie de cursuri pe diverse domenii, in urma carora absolventii acestora pot obtine diplome de specializare.
In psihologie consilierea pe internet este benefica, metode de psihoterapie au fost utilizate des pentru a putea pune accentul mai bine pe autocunoastere. Internetul ofera o intimitate, un anonimat in astfel de situatii. Tot aici psihologi pe diverse domenii si teme de cercetare pot dialoga pentru a putea oferi clientilor un mai bun remediu. Comunicarea psihoterapeutica pe internet are in acest caz un bun suport de discutie. Internetul a fost creat pentru a deveni tehnologia dominanta care sa asiste comunicarea din domeniul sanatatii. Psihoterapeutii _i consilierii psihologici din tarile dezvoltate îl considera deja un instrument indispensabil.
Medicina a luat amploare, internetul ducand la un progres inregistrat cu peste 50 de ani mai devreme, astfel au fost introduse si operatiile in direct pe internet. Instruirea medicilor acum depinde de informare. In acest sens Ministerul Sanatatii va introduce in cabinetele medicilor laptop-uri, imprimante si conexiuni la internet. Acest domeniu merita tot sprijinul pentru ca de el depind vietile si sanatatea noastra.
Internetul este in viata noastra o poarta spre viitor, nimeni neputand sa-i conteste calitatile, dat fiind faptul ca desi este vorbit de rau, este tot mai cautat.

Copilul meu sufera din cauza internetului, trebuie sa mearga la doctor…

Multi parinti dau vina pe internet, pentru faptul ca un copil a devenit mai agresiv, petrece prea mult timp in fata calculatorului, si are un limbaj vulgar. Aici ne confruntam cu o problema pur patologica si educationala, copii nefiind supravegheati de catre un adult isi permit sa faca absolut tot ce vor, astfel utlizeaza internetul in scopuri negative. Insa aici nu va fi niciodata vina internetului, sa nu uitam cazurile in care copilasi de 3-4 ani, stiu sa navigheze pe internet si sa se documenteze in felul lor pe site-uri in care psihologic nu pot avea decat beneficii. Daca stam sa ne gandim, in al doilea razboi mondial copilasii nu aveau parte de violenta ? Atunci nu era vorba de amploarea acestui fenomen ? Nu trebuie sa fi asteptat aparitia internetului pentru a ne da seama ca acest mijloc este tot ceea ce avem nevoie atat noi cat si psihicul nostru. Planul in care putem gasi conexiunile umane cu internetul tin de domeniul biologic, psihic, natural si universal.

Forum o alta modalitate de comunicare…

Cati dintre utilizatorii internetului nu au intrat pe un forum si cati dintre ei nu si-au spus parerile acolo ? In psihologie comunicarea reprezinta viata, si prin urmare o astfel de forma trebuie privita ca un avantaj. Aici oamenii se cunosc, se intalnesc, se imprietenesc, si poate in unele cazuri, si aici ma refer la site-urile matrimoniale, chiar raman impreuna „pana la adanci batraneti”. Intr-un forum oricine poate discuta liber si dechis despre orice.

Vorbim pe mess… facebook…

Am auzit adesea aceasta formula de ramas bun, la prieteni, colegi de scoala, de serviciu, sau oameni cunoscuti din intamplare. A devenit mai comod un id decat un numar de telefon, pentru ca aceasta forma ne da ocazia de a vorbi sincer, liber si dechis. Este o modalitate de a tine legatura in timp-util. Rude plecate in strainatate comunica foarte des cu cei ramasi acasa tot prin intermediu internetului, putand fi considerata aceasta o metoda de terapie prin constientizarea binelui celui drag. Este o psihoterapie a realitatii stari emotionale in care familia joaca un rol stabilizator. Comunicarea pe internet poate fi si un mod de socializare mai usor de adoptat.

Date, poze, filme, muzica, hobbyuri, carti…

Tot inseamna internet, de aici putem afla, vedea si auzi orice. Nu este nevoie decat de un click si de bunavointa ca sa poti stii o sumedenie de lucruri.
Internetul are o implicatie aparte in viata psihica a fiecarui, practic el ne ajuta sa cladim, prin el invatam sa ne exprimam, sa ne informam si nu in ultimul rand sa gandim rapid. Conexiunea dintre uman si tehnologie de ultima generatie presupune un tot integrator al fiintei umane, al structurii cognitiv-comportamentale. Si ca sa putem intelege mai usor acest domeniu nu ne ramane decat sa-l exploram si sa ne bucuram ca exista, in niciun caz sa-l condamnam si sa-l punem la zid, pentru ca el a facut din noi oameni liberi in gandire facandu-ne puternici pentru ca stapanim datele. Psihologia internetului are un fundament uman, deci prin urmare este o psihologie venita in sprijinul omenirii, care leaga generatiile si incheaga relatiile intre natiuni si state.

Psihologia internetului este ceea ce orice om din trecut si-a dorit sa cunoasca viitorul, este o poarta spre devenire, si este o lupta dusa de trecut pentru prezent, asa ca decat sa o privim negativ, mai bine ne-am bucura de ea, pentru ca ea inseamna viata… si totodata inseamna o punte in timp si intre generatii.

Isabela Neagu – Editor OnLine
&
Radu Botez – parapsiholog
www.parapsiholog.ro
www.radubotez.ro