Este uşor să câştigi şi se pare că acest motiv ne face să ne simţim bine, să fim fericiţi. Pentru asta avem nevoie de un stimulent. Ce-i face pe oameni să câştige?
Dorinţa de a arăta că eşti cel mai bun şi răsplata muncii tale. Ceilalţi îi considera pe învingători nişte norocoşi.
Psihologii consideră că nu există ghinion în viaţă, ci numai pierderea unei şanse care ţi s-a oferit, dar tu din diferite motive ai refuzat-o sau ai trecut pe lângă ea.
Priviţi feţele celor care câştigă, radiază de fericire, iar în momentul când li se înmânează premiul nu-şi găsesc cuvintele… Emoţii care te fac să pluteşti de bucurie… actorii de la Oscar, oamenii de ştiinţă de la decernarea premiilor Nobel, sportivii de la olimpiade, creatorii de modă etc. Toţi au un numitor comun, sunt câştigători… Nu degeaba grupul ABBA a compus un cântec „Învingătorul ia totul”…

Cum orice monedă are şi revers, cel mai dureros este să pierzi… mulţi oameni nu ştiu să piardă, ei au impresia că trebuie mereu să câştige, suferinţa se naşte pentru că ne legăm foarte mult de material şi cred că, orgoliul este cel mai mare vinovat. Nu suportam ideea pierderii.
E adevărat că uneori pierderea suferită nu are explicaţii logice pe pământ, dar sunt convinsă că universul ştie mai bine de ce se întâmplă.

Pierderea unui copil este o suferinţă cumplită pentru părinţi, nu există nici o reţetă pentru a vindeca aceste suflete… Mă uitam la o emisiune unde era invitată Bianca Brad care şi-a pierdut fetiţa şi faţa ei era luminoasă, se împăcase cu gândul, dar nimeni nu ştie cu adevărat ce se găsea în inima ei. De-a lungul vieţii pierdem multe, important este să mergi mai departe. Dacă îţi vei pierde timpul în suferinţa şi lacrimi, nu vei rezolva mare lucru.
Nu este uşor să accepţi că ai pierdut, orgoliul nu te lasă în pace să recunoşti că mai trebuie să existe şi alţi învingători care în trecut au pierdut ca şi tine…
De ce se întâmplă? Pentru că nu există perfecţiune… Dacă priveşti mai mulţi arbori, vei vedea unul frumos şi altul mai micuţ, cu frunze puţine… Natura îţi arată singură că există o diferenţă între „a câştiga” şi „a pierde”. În viaţă nu poţi avea totul… oamenii nu înţeleg pentru că-şi doresc să fie învingători…

Valentina Cristea – psiholog
Consilier OnLine