Ce sunt ele? Sunt imagini simbolice asociate fiecarui grad al zodiacului.
Sabienii erau traitorii din stravechiul Harran, care pastrau filosofia vechilor chaldeeni, cei care se numara printre fondatorii astrologiei. Este interesant de mentionat ca sabienii asociau planetele (7, cate erau cunoscute in acele timpuri), cu metale, culori si numere, practica ce s-a pastrat si astazi in astrologie. Vietuind pe teritoriul Irak-ului de azi, intre sec.III i.Chr. si pana in sec.XIII d.Chr., ei au disparut odata cu disparitia sursei lor de apa, deviata in timpul navalirilor mongole.

Astazi, noi cunoastem Calendarul Thebaic, asa-zisul „Tabel al Gradelor Solare” in care, celor 360 de grade ale zodiacului li se atribuie anumite simboluri, dupa pozitia Soarelui in grad si semn, fiecarui grad al zodiacului corespunzandu-i un simbol. Este interesanta corespondenta ( neegala ) intre numarul gradelor – 360 si cel al zilelor anului – 365, despre care celebrul Dane Rudhyar spune ca „zilele in plus inseamna… faptul ca orbita Pamantului nu este perfecta si nici viteza Pamantului constanta”. Simbolurile sabiene – asa cum le cunoastem astazi – ne-au fost lasate relativ recent de catre ocultistul Marc Edmund Jones care impreuna cu clarvazatoarea Elsie Wheeler, le-au formulat in parcul Balboa din San Diego, intr-o zi a anului 1925.

Gradul nu reprezinta doar o simpla subdiviziune a zodiacului, el este, ca element astrologic, autonom si pe o pozitie de semnificatie capitala. El este cel mai misterios element din astrologie si reprezinta cheia tuturor interpretarilor astrologice cele mai profunde; in grad sunt integrate valoarea-timp si valoarea-spatiu si sunt combinate cele doua miscari ale Pamantului; gradele, fiind unitati de Timp-creativ care trebuie sa poarte fiecare un simbol, carora Marc Jones da (fiecaruia) o interpretare pozitiva si una negativa. Pentru a percepe sau a vizualiza aceste simboluri trebuie sa existe o facultate de percepere spirituala, care este mai asemanatoare cu adevarata intuitie, decat cu simplele daruri „psihice”. Simbolurile sabiene sunt inca insuficient cunoscute si destul de rar aplicate in hartile natale sau cele orare. Sa mai spunem ca aceste simboluri sabiene pot fi folosite si ca „oracol”, pierzandu-si astfel din caracterul lor bogat in continut si semnificatie.
Cum se „folosesc” aceste simboluri? Pentru aceasta este necesar a gasi gradul Ascendentului, ceea ce duce la necesitatea cunoasterii orei corecte de nastere, orice aproximare schimband gradul Ascendentului si denaturand exactitatea predictiei, prin interpretarea unui simbol „fals”, deoarece este necesar sa se tina cont si de fractiile unui grad care il intregesc la gradul urmator (de ex.: 11 grade si 1’ si pana la 11 grade si 59’ devin gradul 12). Oricum, aplicarea simbolurilor la cazuri individuale solicita o tehnica bazata pe o intelegere mai inalta si pe capacitati intuitive dezvoltate, mai degraba decat pe cele psihice. Si inca ceva, simbolurile sabiene nu trebuie luate in mod literal; de altfel ar fi si destul de greu de descifrat cu atat mai mult cu cat unele dintre ele sunt total sau partial necunoscute civilizatiei europene. Cat despre specialistii de la noi, multi sunt pierduti in admiratie, dar „usor” dezorientati in interpretarea lor – deocamdata. Sau cum spunea acelasi Dane Rudhyar „este posibil ca formularea acestor 360 de simboluri sabiene sa nu fie inca perfecta”!


Livia Dragu – Editor Online
Co-autor a Editei de colectie: “CARTEA Zodiacului” – click aici
www.astrologie-tarot.ro