Am călătorit în vara asta, pe la munte, pe la mare, pe la noi prin țară, dar și prin alte țări. Am cunoscut oameni noi, puțini, ce-i drept, pentru că nu am avut prea mult curaj să-mi deschid sufletul pentru a primi multe vorbe, teancuri de amintiri. Am ales tăcerea și mi-am propus să mă eliberez de experiențele dureroase de peste an sau de peste ani. Am ales să privesc în vacanța asta.
Demult am citit un articol despre copiii violeți, cei care vor schimba într-un fel lumea și cred că am avut fericirea să întâlnesc un asemenea copil.
O fată extrem de echilibrată, calmă, care descompunea cu rapiditatea unui computer orice eveniment pentru a-l înțelege și a-i  da sensul cuvenit, cel puțin din două puncte de vedere, cel al semnificațiilor generale, circumscrise legilor Universului și cel al valorilor personale.
Nimic din jurul ei nu scăpa analizei, o sclipire a ochilor era semnul că cele două procese s-au produs.
Alegea deseori retragerea într-un spațiu, și-l crea oriunde, chiar dacă era pretutindeni înconjurată de oameni. Discuta cu măsură despre subiecte banale, despre problemele omenirii, despre educație, despre filme, despre băieți, despre frații ei. Cuvintele aveau acea greutate pe care mereu am căutat-o și eu, zâmbetul însemna de fiecare dată altceva. Fiecare fibră a ființei ei se bucura, râdea din adâncul sufletului și nu mințea. Se vedea asta și în fotografiile care i se făceau.
Am văzut-o cum își îmbrățișa sora, spărgând gheața ce-o înconjura pe aceasta. Mânca cu aceeași bucurie cu care se apropia de oameni, fără grija vreunei diete.
Am văzut-o cum a reacționat într-o situație conflictuală, învățând de la ea că intenția de a anula conflictul nu e o soluție.  Eleganță, frumusețe, libertate în gesturile ei.
Banii și-i calcula cu o precizie de invidiat, nimic nu se cumpăra fără vreo rațiune.
Ordinea era în acțiunile ei zilnice, trezirea de dimineață, fără lene, spălatul, aranjatul simplu, modest, distins, micul dejun, puțin și esențial, programul zilnic, somnul profund.
Totul într-un firesc ce nu se învață, vine din interior.

*Citeste mai multe despre caracteristicile principale ale copiiilor-indigo aici.

Ana Koman – Editor online