Pamflet

Tot cautand pe net sa vad daca exista in tarisoara noastra, la nivel oficial, anumite profesii mai… liberale, am dat peste o sumedenie de activitati, care de care mai nastrusnice, cum ar fi cea de oglindar, dar asta are o poezie a ei, chiar inspira. Si, ce ziceti de preparator de ulei de copite, sau cea de scuturator, sau cea de taietor de pasari, sunt o multime de meserii ciudate, dar cea de pivnicer m-a dus cu gandul la „trecute vieti de doamne si domnite”. De fapt, doream sa vad daca un anumit domeniu este asimilat, cautand ocupatia de parapsiholog ; de ce nu m-am mirat oare vazand ca acest cuvant nu exista, desi cea de psiholog este. Pentru ca acest domeniu exista, dar nu este considerat, nici inregistrat, nici apreciat in mod oficial ; dar cel mai grav este faptul ca nu este inteles. Poate in secolul urmator, caci suntem prea inapoiati pentru a aprecia acest subtil, prea subtil domeniu. Daca nici psihologii nu sunt prea bine vazuti, cel putin in provincie, unde sunt asimilati de vulg cu psihiatrii, care si ei sunt priviti cu suspiciune, ce sa astepti de la legiuitorii marginiti, a caror cunoastere nu depaseste anumite granite?!.. Nici profesia de astrolog, care nu este atat o profesie, cat, mai mult, o vocatie, nu am gasit-o prea usor ; era ratacita undeva intre prestatorii de servicii – frizeri, valeti, cameriste si personal pentru pompe funebre, ca doar sunt tot servicii pentru populatie, nu? Dar, bine ca macar exista ! Apoi am descoperit ca exista si magicianul ; si m-am intrebat la ce forma de invatamant se formeaza un magician, caci acest cuvant are conotatii deosebite, ma gandesc la Magicianul de Fowles, la Marii Magicieni ai prozei fantastice, care au fost si raman Vasile Voiculescu si Mircea Eliade, si – nu in ultimul rand – la multi altii, pentru care Inalta Magie era un mod superior de a scrie, a compune, a picta si de a se manifesta in lume.

In sfarsit, cu nedumerire si un pic de amaraciune, fiindca tot eram „la locul faptei”, am cautat si am descoperit, cu multa satisfactie, ca nici ocupatia de politician nu exista ! Exista, in schimb, senator sau deputat, si din nou ma intreb, din moment ce exista un institut care formeaza politologi (ocupatia exista!), cum se formeaza un deputat sau un senator? Cantand la nunti? Facand afaceri (cel mai adesea, oneroase)? Am auzit ca in curand si vrajitoarele vor fi primite in randul lumii „bune” ; si cum o sa le zica, oracole? Si se vor forma la Delphi?

Nota
Daca vreti sa stiti ce este stercorariul din titlul pamfletului, aflati ca este colector de excremente in Roma antica. Si ce legatura este intre stercorariu si politician? E simplu ! Nu, nu este la ce v-ati gandit dvs.! Raspunsul corect este : nici una dintre cele doua ocupatii nu sunt trecute in lege. Doamne, ce va trece prin minte…

Carmen Cortez