Inspirația este o idee creatoare, spontană, o soluție apărută pe neașteptate. Se poate descoperi peste tot, depinde unde te uiți, la cine te uiți și nu în ultimul rând, cât de pregătit ești să o pui în valoare.
Deși e greu de crezut, de inspirație avem nevoie cu toții, indiferent de domeniul în care activăm. Ceea ce diferă este doar măsura în care o utilizăm, precum și importanța pe care i-o acordăm.
Între optimism și inspirație există o strânsă legătură, pe care, din păcate, am sesizat-o destul de târziu. A trebuit să scriu o serie de articole, uneori să mă chinui, efectiv, pentru a găsi abordarea potrivită. A trebuit să discut cu mai multe persoane, deosebit de creative în diverse domenii, pentru a înțelege că o idee strălucită nu poate apărea și nici nu se poate dezvolta în orice condiții.
Și mie, ca și la mulți alții, mi s-a întâmplat să-mi doresc să scriu ceva interesant și să nu pot. Am tot căutat explicații, până când mi s-a cerut să consiliez pe cineva… afectată de aceeași problemă cu care, și eu, mă confruntam. A fost semnalul că trebuie să studiez inspirația mult mai mult decât o făcusem. A trebuit să găsesc rapid soluții pe care să le testez și numai după aceea să le recomand. Așa am descoperit avantajul scriitorilor, anume că orice experiență, dar și orice persoană, bună sau rea, poate fi o sursă de inspirație. Important este să nu renunți și să ai suficientă răbdare…pentru a observa ceea ce nu se observă în mod obișnuit.
Lipsa de inspirație poate fi extrem de chinuitoare. Frământările pot fi deranjante, enervante, cauzatoare de mari insomnii. Ca și cum nu ar fi suficient, lipsa de inspirație poate fi și nocivă. Poate altera reputația, poate afecta calitatea lucrărilor (artistice, literare, culinare, etc), se pot pierde clienți, cititori, admiratori.

Pentru a fi mai ușor de evitat astfel de consecințe, m-am gândit ce se poate face și am sintetizat câteva recomandări:
– notați-vă ideile noi deoarece cele mai bune idei vin când vă așteptați mai puțin;
– aprofundați o idee abordată superficial de altcineva, adăugați informații noi, construiți o abordare care să vă reprezinte;
– schimbați locațiile; din când în când schimbați locul în care obișnuiți să lucrați, optând doar pentru zonele preferate (balcon, grădina, zona optimă și benefică din propria locuință);
– luați pauze, durata acestora putând fi de la 5 la 30 de minute; pauzele lungi și dese, atunci când e vorba de inspirație, nu sunt cheia marilor succese;
– evitați găsirea unor idei creatoare dacă sunteți tensionați din cauza unor supărări, neajunsuri, sau dacă sunteți foarte obosiți;
– aveți în vedere că inspirația de o clipă poate fi mai importantă decât toate cunoștințele acumulate;
– optimismul și inspirația pot face diferența între succes și eșec.

În afară de inspirație și optimism mai trebuie ceva. Este vorba de muncă, aspect pe care l-a formulat magistral genialul Pablo Picasso “Inspirația vine, dar trebuie să te găsească muncind”.
Lipsa inspirației m-a chinuit destul. Am mărturisit asta de la bun început, încercând să mă scuz, dacă rezultatele obținute nu ar fi fost tocmai cele așteptate. În loc să fiu apostrofată mi s-a spus “îmi place mai mult cum scrii atunci când invoci lipsa de inspirație”. Apoi, spre surprinderea mea, numărul de cititori a depășit orice așteptări. Oare sunt prea dură cu mine? M-am întrebat și încă mă mai întreb.
Încurajările persoanei care mă cunoaște cel mai bine m-au ajutat să depășesc și această barieră. Aprecierile celor care îmi accesează articolele m-au ajutat să fiu mai încrezătoare și, de ce nu, mai optimistă. Tocmai acest optimism mă ajută, de fiecare dată, să găsesc inspirația necesară pentru a continua ceea ce am început.
Se spune că “Un gram de inspirație valorează cât o tonă de motivație” (autor Andy Szekely). Nu știu dacă o fi chiar așa, dar un lucru e cert. Optimismul favorizează inspirația, munca o dezvoltă, iar acolo unde există pasiune și implicare, nu se poate greși.

Mihaela-Theodora Popescu – Editor principal
Co-autor a Editiei de colectie: “Intre psihologie si parapsihologie” – click aici