Memoria reconstructiva

Psihologii spun despre aceasta ca este ca un film video care contine o evidenta exacta si detaliata a trecutului nostru. La ce ne ajuta memoria reconstructiva? La mai multe…
Un bun exemplu este pictarea unui tablou din memorie, nu este o noutate ca anumiti pictori dupa ce au vazut un peisaj pot sa-l reproduca pe panza folosind memoria.
Memoria este foarte importanta mai ales ca pe ea se bazeaza marturiile unor oameni care depun un juramant in cadrul unui proces. Dovezile arata ca amintirile pot fi denaturate dupa ce un eveniment a avut loc. Martorii trebuie sa reconstruiasca din memorie ceea ce a avut loc in realitate.
De multe ori am vazut filme inspirate din fapte reale. Acestea se realizeaza pe baza unui scenariu scris dupa ce o anumita intamplare a avut loc.
Ion Creanga a scris cunoscutele povestiri „Amintiri din copilarie” cu ajutorul memoriei reconstructive. Aceasta l-a ajutat sa redea cu umor si exactitate trairile din copilarie. Le citim cu placere datorita talentului si memoriei deopotriva.
Ultimile cercetari arata ca persoanele care invata, cel putin o limba straina, pot avea o memorie de invidiat.

De ce uitam?

Am vazut mai sus ca memoria ne ajuta de multe ori, insa de ce uitam?
Specialistii spun ca uitarea foloseste creierului plin de informatii. La un moment dat este nevoie sa se mai stearga din mesajele stocate.
Uitarea poate fi de doua feluri: Temporara si Definitiva.

Cea temporara este scurta, de obicei uitam lucruri minore, cea mai grava fiind definitiva una din cauze este boala Alzheimer. Boala Alzheimer este o afectiune mai grava decat pierderea moderata a memoriei ce apare la persoanele in varsta. Aceasta boala se asociaza si cu tulburari de comportamnet, de personalitate, pierderea abilitatii de a gandi corect si abilitatii de a efectua activitatile zilnice.

Trei personalitati care au luptat cu boala sunt:

Emil Cioran (1911-1995) Eseist si scriitor roman care a petrecut cea mai mare parte a vietii la Paris scriind romane filosofice pe temele alienarii, absurditatii, plictiselii, inutilitatii, decaderii, tiraniei istoriei, vulgaritatii schimbarilor, ratiunii ca boala.
A abandonat definitiv scrisul in 1987, cu toate ca a continuat sa acorde interviuri pana in anii 1990. Boala Alzheimer a inceput sa ii deterioreze progresiv capacitatile mentale incepand cu anii 1990, in perioada in care incepuse sa fie redescoperit in Romania dupa caderea comunismului. Boala s-a agravat in 1994 si dupa o batalie de un an, Emile Cioran a gasit in final integrarea in absolut.

Annie Girardot, actrita franceza nascuta in anul 1931, apare in peste 100 de filme pentru marele ecran si peste 50 de filme de televiziune, cu o cariera atat in cinematografia franceza cat si in cea italiana. In septembrie 2006 anunta oficial ca este bolnava de Alzheimer.

Rita Hayworth (1918-1987) Actrita americana de origine hispanica pe nume Margarita Carmen Cansino, sex symbol al anilor ’40, supranumita „zeita dragostei”. A lucrat cu Fred Astaire, Gene Kelly, deasemenea cu Glenn Ford, George Macready sub conducerea lui Charles Vidor in filmul „Gilda”, cu Orson Welles pe atunci sotul ei „Doamna din Shanghai”. A fost casatorita de cinci ori, odata cu printul Aly Khan, devenind prima printesa de la Hollywood. A inceput sa sufere de Alzheimer, cu debut timpuriu, la varsta de 42 de ani in 1960 dar a ramas nediagnosticata pana in 1980. Ultimul film la turnat in 1972. Incepand cu 1981 a fost aproape total dependenta de cei din jur. A fost ingrijita de una din fiice printesa Yasmine Aga Khan care a devenit un lider al campaniilor de lupta impotriva bolii si de strangere de fonduri pentru cercetarea medicala.

Boala poate interveni timpuriu, dupa cum vedem actrita americana incepe sa sufere din cauza acestei boli la varsta de 42 ani.

Un bun exercitiu pentru memorie o constituie sahul, rebusul sau invatarea limbilor straine, dupa cum am scris si la inceputul articolului. Daca aveti tulburari de memorie mai des decat de obicei este bine sa consultati un specialist, un neurolog sau psihiatru pentru un diagnostic corect si tratamentul corespunzator.

Valentina Cristea – psiholog