Personalitatea cea mai marcanta a istoriei, care a re-format umanitatea este, fara indoiala, Iisus. Aici vorbim de „omul” Iisus, in care s-a intrupat Divinitatea; acest om era evreu. Departe de a fi singurul, el este precedat de alte personalitati marcante ale istoriei omenirii, ca: Avraam, Isac, Moise, regii David si Solomon, iar dupa el au mai fost Saul din Tars (apostolul Pavel), Einstein, Marx, Rotschild si multi altii. Dupa ce romanii i-au imprastiat in tot imperiul (Diaspora), evreii si-au pastrat religia si cultura neatinse, continuand sa aiba o influenta semnificativa asupra civilizatiei occidentala, prin alte si alte personalitati care au contribuit, intr-un fel sau altul la dezvoltarea comunitatii mondiale. Iata de ce am considerat potrivit sa amintim, cel putin, pe cativa dintre ei, intr-o ordine aleatorie, in cele ce urmeaza.

Profetii
Formeaza o categorie de personalitati importante care au influentat puternic vremurile in care au trait, dar si urmatoarele. Ei au trait in vremurile biblice si au cerut oamenilor sa se poarte ca alesi ai lui Dumnezeu, au consacrat religia ca pe o credinta a ideilor, au indemnat oamenii sa gandeasca moral la facerea de bine, la respectarea legilor si ajutorarea sarmanilor, mai degraba decat sa omoare animale in ritualuri de sacrificiu pe altare pentru prea multi zei. Vocea spirituala a gandirii ebraice a fost destinata tuturor popoarelor, dupa cum spunea Isaia ca evreii vor fi „farul altor neamuri”. Profetii s-au ridicat impotriva desertaciunilor tuturor lucrurilor, crezand in Dumnezeu si in Legea Lui, capabila a scapa umanitatea de blestemul mai multor zei si al razboiului. Profetii pot fi gasiti in Biblie si daca o deschidem mai des, putem afla mai multe despre Osea, Ioel, Amos, Obadia, Iona, Mica, Habacuc, Hagai, Maleahi si altii, prea multi spre a-i aminti pe toti, dar prea importanti prin influenta pe care au exercitat-o, pentru a-i da uitarii.

Moise
Exodul, eveniment singular in istorie, a transformat un popor nomad intr-o putere care a schimbat soarta omenirii. Poporul evreu a fost condus, dupa fuga din Egipt, de cel care a fost ales sa primeasca direct de la Dumnezeu „legamantul de pe muntele Sinai”, cunoscut ca Decalogul sau cele Zece Porunci, astfel justitia si respectul pentru viata fiind stabilite ca fortele care vor conduce omenirea. Nascut de o evreica, Moise a fost crescut la curtea faraonului de fiica acestuia, primind o educatie aleasa. Revoltat de cruzimea cu care erau tratati evreii in Egipt, Moise i-a condus prin desert, in celebrul Exod spre Tara Promisa. Era balbait, fapt pentru care si-a ales pe Aaron, fratele sau, ca purtator de cuvant, cum am zice astazi. Moise a murit la varsta de 120 de ani, in Moab, de pe inaltimile caruia Domnul i-a aratat Tara Promisa, in care, insa, el n-a mai apucat sa intre.

Iisus din Nazaret
Omul-Iisus a fost nascut de Fecioara Maria, logodnica tamplarului Iosif. Despre El se spune ca s-a nascut la Bethleem si viata sa pana in jurul varstei de 30 de ani este mai putin cunoscuta, dar invataturile sale, mesajul sau pacifist si principiile etice fundamentale ale crestinismului raman si pot fi cunoscute. Misiunea lui Iisus Christos a fost una a iubirii, a tolerantei si a pacii, iar daca nici astazi aceste principii nu sunt respectate in totalitate, ba chiar nasc conflicte intre crestini, iudei si musulmani, asta demonstreaza cat de usor uitam, noi, oamenii, mesajul christic.

Avraam
Considerat ca fiind parintele celor trei religii: iudaismul, crestinismul si islamismul, Avraam a fost seicul unui grup de nomazi numiti „habiru” (mai tarziu evrei), care isi pastrau limba, literatura si credinta. Tocmai credinta in Dumnezeu i-a fost pusa la incercare lui Avraam atunci cand El i-a cerut sa-l sacrifice pe fiul sau Isac, cel care va deveni tatal lui Iacob, numit si Israel. Cum Avraam a facut intocmai cele cerute, demonstrandu-si puterea credintei, Dumnezeu l-a crutat pe Isac datorita supunerii tatalui sau fata de Legea Divina. Conform Bibliei, Avraam a trait intre 1813-1638 i.Hr.; se pare ca s-a nascut la Ur, pe malul Eufratului, iar apoi a calatorit din apropierea Golfului Persic, pe pamanturile Canaanului, prin Egipt si inapoi. Pentru crestini, promisiunile facute de Dumnezeu lui Avraam sunt implinite prin Iisus; musulmanii arata aceeasi devotiune fata de Avraam ca si evreii si crestinii, iar locul sau central ca tata al celor trei religii este de necontestat.

David
Imortalizat de Michelangelo prin celebra statuie din marmura, David a fost rege si conducator militar evreu cu o mare supunere si credinta in Dumnezeu. A trait in jurul anului 1000 i.Chr., se pare ca s-a nascut tot in Bethleem; are meritul de a fi transformat o societate de triburi dezbinate intr-o guvernare nationala centralizata. Printr-o incursiune indrazneata cucereste Ierusalimul, unde muta „Chivotul Legamantului”, pe care planuia sa-l aseze intr-un mare templu. Ierusalimul devine „cetatea lui David”, mai tarziu, locul rastignirii lui Isus, centrul si inima religiei. Epoca de aur a lui David a stabilit identitatea nationala a evreilor, Steaua lui David aflata pe steagul national israelian, simbolizand caminul lor, eternul Sion. Ca poet, David poate fi regasit tot in Biblie, prin psalmii sai de o frumusete si piosenie neintrecute.

Solomon
Fiul lui David, a trait intre cca. 990-933 i.Chr. si a domnit ca rege timp de peste 40 de ani in regatul Israelului. A construit Marele Templu pentru a gazdui Chivotul Legamantului si i se atribuie „Cantarea Cantarilor”, dar si inteleptele sfaturi date poporului lui Iehova in „Eclesiastul”; de asemenea, o parte din acestea au fost consemnate in „Proverbele”. Imaginea intelepciunii sale este prefigurata in cunoscuta judecata facuta de Solomon celor doua femei care isi disputau un copil, pe care el a hotarat sa-l imparta cu sabia, pentru a vedea reactia fiecareia dintre ele. Cum adevarata mama a cerut ca el sa fie crutat, iar cealalta femeie a fost de acord ca el sa fie „impartit”, Solomon, folosindu-si divina intelepciune a influentat puternic evolutia civilizatiei si jurisprudenta ei. Ca un amanunt picant, Solomon a fost cel mai poligam evreu din istorie si , in sens traditional, cel mai putin „dotat” cu frica de Dumnezeu. Spre „indulcirea” acestor informatii, trebuie sa spunem ca aceste casatorii multiple cu printese straine erau benefice pentru aliante si aducatoare de pace pentru supusii sai, iar referitor la a doua informatie, sa nu uitam ca el a construit ceea ce a ramas in istorie ca Templul lui Solomon.

Timpurile moderne

Albert Einstein
A trait intre 1879-1955. S-a nascut in oraselul Ulm din Bavaria, urmand gimnaziul la Munchen, apoi Institutul Politehnic din Zurich. Mai mult decat oricare dintre oamenii de stiinta, Einstein a fost un deschizator de drumuri in lumea de azi, a stiintei. Trei sunt realizarile sale extraordinare, publicate intr-o prestigioasa revista stiintifica a epocii, in 1905; prima trata cantitativ asa-numita „miscare browniana a moleculelor”, afectand astfel viitorul metodelor de masura; a doua se ocupa de „efectul fotoelectric” si avea sa fie fundamentul teoretic al televiziunii de mai tarziu; cea de treia – o „teorie speciala a relativitatii”, care avea sa schimbe modul nostru de a vedea lumea; a urmat apoi o lucrare suplimentara in care el publica faimoasa formula E=mc2. Cu 40 de ani inainte de Hiroshima, el a relevat energia existenta in corpurile materiale, iar inainte de moartea sa, el lucra la o „teorie unificata a campurilor”. A fost perfect constient si a avertizat in numerose ocazii asupra pericolelor folosirii armelor nucleare, cand de fapt, teoriile lui ar fi trebuit sa serveasca intereselor omenirii si nu distrugerii ei.

Sigmund Freud
Cunoscut ca parintele teoriei si practicii psihanalitice, ideile lui Freud au schimbat modul de a privi subconstientul. Nascut in orasul Freiberg din Moravia, el a trait intre anii 1856-1939. Student eminent, Freud a studiat medicina cu fascinatie, apoi a inceput sa o practice in diverse spitale, continuandu-si in acelasi timp propriile cercetari. Intre altele, a inceput sa foloseasca narcotice, cocaina, devenind dependent si apoi trecand prin cumplitul proces al eliberarii de dependenta. Lucreaza la Paris cu celebrul Charcot, publicand numeroase articole despre sistemul nervos; apoi, intors la Viena lucreaza, de asemenea, la teorii asupra sexualitatii. Freud se purta ca un profet biblic atunci cand i se puneau la indoiala ideile, inconjurandu-se, ca un invatator hasidic care impartaseste intelepciunea Talmudului, cu sustinatori si discipoli nerabdatori sa-i soarba cuvintele. In 1900 publica cea mai importanta si mai influenta carte a sa; Interpretarea viselor, cartea lui Freud arata pentru intaia oara ca gandurile inconstiente pot fi dezvaluite si descifrate, el propunand noi teorii despre cauzele care ii fac pe oameni sa simta si sa actioneze. Adesea, el folosea vietile marilor oameni pentru a-si verifica teoriile psihanalitice. A fost un deschizator de drumuri datorita caruia oamenii inteleg azi mai bine bolile mentale. A fost contestat si continua sa fie, dar in orice lista a celor mai influente personalitati din toate timpurile, Freud nu poate sa lipseasca.

Rotschild
Pe numele sau Mayer Amschel Rotschild, este intemeietorul unei familii care a ridicat un imperiu al banului si care a tratat cu cele mai mari personalitati ale istoriei europene moderne de la egal la egal si a schimbat cursul istoriei umane. Nascut pe strada Evreiasca din antisemitul Frankfurt, a trait intre anii 1744-1812; a inceput ca mic negustor de monede vechi si de obiecte de familie, clientela sa fiind formata din marea nobilime, cea care-si putea permite astfel de hobby-uri. Spiritul intreprinzator l-a facut sa remarce ca regatele germanice aveau fiecare moneda sa; astfel el a infiintat ceea ce am numi azi o mica agentie de schimb valutar, care i-a adus castiguri frumoase. Intre timp se casatoreste si sotia ii daruieste nu mai putin decat zece copii, cinci baieti si cinci fete. In decursul timpul Rotschild isi extinde afacerile si-si trimite cei cinci baieti de-a lungul si de-a latul Europei, in Imperiul Austro-Ungar, Marea Britanie, Italia si Franta, stabilind astfel primul sistem bancar de decontari si prima companie privata multinationala. Rotschilzii au ajutat multe din personalitatile epocii in dobandirea unui capital politic; printre acestia sunt : Napoleon, ducele de Wellington, Talleyrand, Metternich, regina Victoria a Angliei si Bismarck si acestia sunt doar cativa dintre multi altii, ceea ce a adus o enorma putere politica imperiului financiar creat de Rotschild. S-a format o retea internationala a familiei, care va supravietui revolutiilor, razboaielor napoleoniene, contrarevolutiilor si epocii industriale. La moartea lui Rotschild, fiii sai, deveniti bancheri, vor ajuta la finantarea reconstruirii continentului, la stabilirea guvernelor moderne in timpul rapidei industrializari si la construirea de cai ferate peste tot in Europa. Desi nu se cunoaste vreo fotografie a lui Rotschild, el a influentat puternic mersul istoriei in timpul vietii, continuand sa o influenteze timp de peste un veac de la moartea sa, cum putini oameni au reusit sa o faca. Si inca ceva : in Frankfurt pe Maine, strada Evreiasca nu purta numere la case, ci numai semne si culori; numele sau se trage de la o astfel de semnificatie; Rotschild inseamna „scut rosu”.

Levi Strauss
De peste un secol, mai bine 70 % din populatia adulta a globului, poarta, doar un anumit tip de imbracaminte.
Cine nu stie astazi celebra marca de pantaloni, cunoscuta la noi sub numele impropriu de „blugi” ? Lob Strauss a trait intre anii 1829-1902; nascut in Alpii bavarezi, in 1847 a emigrat in America, unde si-a schimbat numele de Lob in Levi, nascandu-se astfel un nume de legenda in industria confectiilor. Pe la 1850 il gasim pe Levi Strauss in California ca mic negustor de „toate-celea” prin tinuturile cautatorilor de aur. Intr-una din zile el ofera unui miner un cort. Neavand trebuinta, acesta il intreaba de pantaloni. Spiritul intreprinzator al lui Levi il face pe acesta sa gaseasca un croitor si sa confectioneze din panza de cort – pantaloni pe care ii ofera minerului; a primit pentru ei sase dolari, in praf de aur! Intre timp s-a dus vestea despre trainicia, lejeritatea si functionalitatea acestor pantaloni si comenzile au inceput sa curga. In 1860 a inceput sa fabrice pantaloni din panza importata din Nimes, Franta, de unde se trage si denumirea materialului – denim. Celebrii „pantaloni albastri”, (blue-jeans),care la inceput erau haine rezistente pentru muncitori, devin acum imbracaminte obisnuita pentru ambele sexe, nu numai in California, ci in toate colturile Americii. Levi Strauss & Comp. s-a dezvoltat ca o afacere de familie, devenind cea mai vestita firma producatoare de „blugi” din lume. In cadrul acestei companii s-a inventat tighelul dublu si daca la inceput ele se faceau cu fir de cupru, mai apoi acesta a fost inlocuit cu ata tare. Compania si-a creat propria emblema cu doi cai care incearca sa sfasie o pereche de pantaloni Levis, pe buzunarul din spate, incadrata cu cusaturi portocalii. Compania a ramas sub controlul familiei mult timp in secolul XX. Datoram lui Levi Strauss revolutia in vestimentatie, legenda creata si exemplul demn de urmat; si astazi, creatorii contemporani folosesc denimul in creatiile lor, dar si modelele create pentru cautatorii de aur ai Vestului salbatic de catre genialul Levi Strauss.

*Citeste si:
• “De ce sunt evreii atat de destepti?” – click aici.
• “Iudaismul: istoric, etapele vietii, Shabbat-ul si sarbatorile religioase, legamantul, si altele…” – click aici.


Radu Botez – parapsiholog – Senior Editor
Co-autor a Ediţiei de colecţie: “Între psihologie şi parapsihologie” – click aici
www.parapsiholog.ro