Un copil – prima înfățișare a lumii

Îmi amintesc cu cât drag l-am îmbrățișat pentru prima dată pe Ioan, nepotul meu cel mare, pentru care mi-am împărțit ziua în ore mici, mici, pentru a-i spune Lacrimă și soare cât mai des, mai apoi cât de tristă am fost la prima lui confruntare cu viața de școlar, pentru că doamna  cu care doream să învețe nu l-a primit, nu mai avea loc în clasă.  Dar și mai mult am suferit când a luat prima bătaie.  Compensarea tristeții a venit mai târziu când primul lui drum înainte de a absolvi  liceul a  fost tot spre mine. Atunci am trăit bucuria întâlnirii  unui om mare!  Ne salutăm de când a început Ioan să vorbească bine cu Te iubește Ana! Răspunsul lui fiind invariabil Și eu! Îl simt pe Ioan, azi student pe final de facultate,  un om al universului, crescut în legile cele mai clare ale acestuia.

Alt copil – altă înfățișare a lumii!

Apăsat și întotdeauna drept, drumul Ecaterinei, nepoata mea cea mare, s-a construit odată cu ea. Universul a refuzat-o când a venit pe lume pentru o clipă,  înțelegând imediat ce greșeală ar fi făcut dacă s-ar fi întâmplat așa. A luptat Ecaterina, a luptat și mama ei. A luptat și un doctor, căruia azi Ecaterina îi luminează calea în lumea de dincolo cu flacăra unei candele, în fiecare duminică.

Multă muncă a adunat fata asta mare, a triumfat în concursuri, a crescut lângă mine, încercând să ia tot ce o poate face să priceapă mersul acesta greu al lumii. A luat avionul și a mai crescut puțin și dincolo de spațiul natal, devenind om responsabil  în primul rând  pentru ea și apoi pentru cei de acolo. E și a Universului, stare ce-i este foarte confortabilă!

Al treilea copil – cu totul și cu totul o altă față a lumii

Înceată, delicată,  lumea s-a deschis pentru nepoata mea cea mică precum o misterioasă floare. Elenei  nu i  s-a terminat înflorirea, pentru că ea ascunde mereu o petală, acea petală  ce o va duce cu siguranță tot  spre Univers. Sfidează orice nu e bun în lume, sancționează bătaia strâmbă a vântului, pe care îl convinge că numai atunci când e drept,  e bine. Detestă mai mult ca orice nedreptatea, făcută oricui, se retrage lângă pisicile ei și caută în pietre. Universului ea i se va înfățișa de jos în sus, peste câteva luni când va pleca la facultate. Va studia și va căuta stabilitatea urmând exemplul rocilor, într-o țară departe de a noastră.

Așa va fi dată și ea Universului!

Nu știu dacă mama celor trei copii, sora mea, i-a văzut vreodată așa, știu doar că înaltul dar făcut Universului îi va fi răsplătit!

Ana Koman – Editor online