Titlul ales pentru acest articol nu are nicio legătură cu politica și nici cu viitoarele alegeri. Se referă doar la alegerile pe care le fac oamenii la un moment dat, precum și la consecințele acestora, consecințe pe care le pot regreta sau de care pot fi mândri până în ultima clipă a vieții lor.
Am observat că oamenii discută cu sinceritate despre alegerile lor, doar în situații extreme: necaz sau fericire. La mare supărare, obișnuiesc să dea vina unii pe alții, însă, în sinea lor, vina principală o atribuie alegerilor greșite pe care le-au făcut. De exemplu, soții care se despart consideră că despărțirea nu se datorează nepotrivirilor dintre ei, ci felului în care au ales până au cules. Oamenii de afaceri care dau faliment, privind retrospectiv, ajung la concluzia că dacă și-ar fi ales alți parteneri și/sau altă modalitate de a face bani, situația lor ar fi fost cu totul alta.
Cum gestionez situațiile când cei/cele ajunși la consiliere se plâng de proastele lor alegeri? În cele ce urmează, voi prezenta un punct de vedere în legătură cu acest subiect. Dacă îl acceptați sau nu, este numai decizia dumneavoastră.
Unei persoane care regretă o anumită alegere din trecut, indiferent care ar fi ea, nu trebuie să-i sporiți suferința, certând-o sau reproșându-i ceva de genul: ”unde ți-a fost mintea?”, “de ce ai fost atât de încrezător/încrezătoare?”, “de ce ai fost atât de neatent/neatentă?”, etc. Persoana care regretă o alegere, trebuie ascultată cu mare atenție, răbdare, dar și cu tact. Atenția sporită ajută la identificarea corectă a cauzei, dar și a slăbiciunilor care au condus la eșec. Aveți în vedere că cel/cea care povestește despre un subiect atât de delicat, se detensionează, uitând, cu intenție sau fără, anumite aspecte de care se …rușinează. Sub nicio formă, nu vă amuzați! Dacă nu este pregătit/pregătită, chiar nu trebuie să discute despre aspecte care dor (din punct de vedere emoțional). De ce? Există posibilitatea că apoi să vă urască pentru că l-ați direcționat spre un asemenea…final. Chiar dacă nu sunteți de acord cu cele povestite, nu vă manifestați dezacordul în mod direct. Ascultați cu atenție justificările, numai așa veți înțelege ce a fost în mintea sa.
Există situații când o asemenea istorisire poate dura mult, peste durata normală a unei ședințe de consiliere. Dacă nu aveți posibilitatea prelungirii duratei ședinței, ar fi bine să-l/s-o ajutați să condenseze informațiile, fără a-i crea impresia că vă grăbiți. Dacă sunteți întrebat de ce faceți asta, motivați că doriți să aflați mai repede deznodământul și că nu aveți nicio intenție de a-i prelungi suferința. Credeți-mă, va fi recunoscător/recunoscătoare pentru asta!
Cred că alegerile pe care le facem nu sunt deloc întâmplătoare. Cele proaste, le consider veritabile lecții de viață care nu puteau fi asimilate altfel…Alegerile bune sunt datorate unui cumul de factori: intuiție deosebită, instruire, fler, sfaturi, dar și sfătuitori buni (dacă e cazul). Alegerile proaste nu se fac neapărat din prostie. Se fac și din: grabă, instruire insuficientă, influențe proaste, sfătuitori vicleni, planuri insuficient gândite și pregătite.
Unui bărbat complexat că nu are nevasta la fel de frumoasă ca soțiile prietenilor săi, i-am explicat că alegerea prin comparație nu-i va aduce nimic bun. Frumusețea nu poate compensa întotdeauna, mai ales că trebuie să aibă în vedere și ceea ce îl poate mulțumi pe celelalte planuri.
Celor care le regretă, le spun să nu mai privească în urmă pentru că trecutul nu se mai poate schimba, însă viitorul da. Așa cum am fost și eu învățată, le recomand să învețe din toate greșelile pe care le-au făcut și să încerce a nu le mai repeta.
Atunci când analizăm alegerile, nu trebuie ignorați cei aleși. Buni, răi, potriviți, nepotriviți, aleșii fac parte din categoria alegeri, așa cum zahărul (sau indulcitorul) face parte dintr-o prăjitură. Aleșii pot avea calități de lider, chiar dacă nu ajung întotdeauna. Față de ceilalți semeni ai lor, au acel ceva care îi scoate din anonimat.
Compatibilitatea are o importanță semnificativă. Nu o spun eu, o dovedesc prieteniile de lungă durată, căsătoriile fericite de zeci de ani, iubirile de o viață, vindecarile miraculoase datorate și compatibilității medic-pacient, compatibilitatea ucenic-maestru, etc.

În concluzie, alegerile nu reprezintă o finalitate, iar viața nu este doar o succesiune de zile, luni, ani, zeci de ani. Poate fi privită și ca o succesiune de alegeri, luate benevol sau forțați de împrejurări. Ceea ce contează cu adevărat sunt cei/cele pe care alegem să ne fie alături. Tocmai de aceea, trebuie să fim foarte atenți la cine ni se potrivește și nu la cine cred alții, că ni s-ar potrivi.

Mihaela-Theodora Popescu – Editor principal
Co-autor a Editiei de colectie: “Intre psihologie si parapsihologie” – click aici