Egoismul este o atitudine de exagerata preocupare pentru interesele personale si de nesocotire a intereselor altora.
Egoistii reduc totul la propria persoana, netinand cont de ceilalti, dorind si acumuland totul pentru sine. Fac parte din categoria persoanelor considerate dificile, cu care se poate coexista in armonie numai daca se vor avea in vedere anumite aspecte, specifice atitudinii si comportamentului lor.
“- Se poate crede o persoana egoista chiar buricul pamantului?” am fost intrebata recent de o tanara indragostita (peste urechi) tocmai de o persoana egoista.
“- Da, iar explicatia este una simpla. Din punct de vedere emotional, despre o astfel de persoana se poate spune ca nu s-a maturizat, ca nu a depasit varsta copilariei.”
“- Si ce ar fi de facut?” m-a intrebat cu lacrimi in ochi.
“- Dumneavoastra aveti in vedere doar varsta cronologica si aveti tot dreptul sa-l considerati matur. Realitatea este ca, atat din punct de vedere emotional cat si atitudinal, un adevarat egoist inca nu a trecut de iluziile copilariei. Si cum copiilor le plac mult povestile, daca-l doriti alaturi de dumneavoastra pentru mai multi ani, va sugerez sa-i spuneti, mai in gluma mai in serios, o simpla poveste.
Uimita peste masura de felul in care am abordat problema, tanara a incuviintat printr-o scurta aplecare a capului.

Dupa ce a trait o viata plina de egoism un om a ajuns in iad. Chinuit zi si noapte, dar caindu-se sincer, s-a rugat “Doamne, iarta-ma pentru egoismul de care am dat dovada si curma-mi suferinta, pentru ca mi-am inteles greselile si m-am schimbat”. Dumnezeu i-a auzit ruga si a trimis un inger sa-l cerceteze si sa-l ajute. Ajuns la pacatos, ingerul a spus “Vezi tu firul acela care coboara spre tine? Daca te vei catara imediat pe el, vei scapa din iad si de pedeapsa primita pentru egoismul de care ai dat dovada in timpul vietii”. Omul a apucat firul, dar pe masura ce se catara a observat ca firul se subtia continuu. Cand a privit in jos, a observat ca mai multi pacatosi se atarnasera de acel fir incercand sa scape si ei. Disperat, a inceput sa-i loveasca cu picioarele. Firul s-a rupt si au cazut cu totii in flacarile iadului. Pacatosul si-a reluat rugaciunea, implorand sa i se trimita un alt fir. Ingerul, care nu plecase, l-a privit cu mare tristete si i-a spus “Firul s-a rupt din cauza ta. Acela este firul credintei si ar fi putut tine tot iadul. Ai spus ca nu mai esti egoist, dar ai mintit. Cum nu-ti pasa de suferinta celor aflati in aceeasi situatie cu tine, vei ramane acolo pentru totdeauna!”

Egoismul, in doza excesiva, mai inseamna si o iubire exagerata fata de propria persoana. Este asemanator narcisismului, dar este mai usor de recunoscut datorita lipsei de generozitate pe care, cel afectat, o manifesta permanent. Daca voi doi sunteti impreuna, inseamna ca, deja, ai “demolat” ceva in atitudinea lui, ca “egoistul” dumneavoastra are sentimente de afectivitate a carei destinatara sunteti. Deocamdata, in existenta sa ocupati doar locul 2 si va trebui sa invatati a gestiona cu mult tact o astfel de situatie. Din cand in cand, sa-i amintiti ca ar fi bine (mai ales pentru el) ca si dumneavoastra sa mai obtineti ceva de la dansul, macar o simpla discutie despre un subiect preferat.
Cand depaseste limitele pe care le puteti suporta, purtati-va asa cum se comporta cu dumneavoastra. Daca-mi acceptati recomandarea, transformati-va, doar din cand in cand, intr-o oglinda in care sa-l “obligati” sa se priveasca. Nu-l amenintati ca-l parasiti, nici nu fiti justitiara, pentru ca isi va activa imediat cealalta “latura” nepasarea.
Oscar Wilde a afirmat candva “Egoism nu inseamna sa traiesti cum vrei, ci sa ceri altora sa traiasca cum vrei tu”. Traiul in comun cu un veritabil egoist, nu este si nici nu va fi deloc usor. Pericolul nu consta doar in a va desparti, ci in a deveni la fel ca el, pierzandu-va orice interes fata de ceilalti si iubindu-va excesiv.
Mai cred ca generozitatea nascuta din iubire poate rezolva orice dificultate si mai cred ca numai iubindu-l cu adevarat, puteti ajuta un individualist.

Mihaela-Theodora Popescu – Editor principal
Co-autor a Editei de colectie: “Intre psihologie si parapsihologie” – click aici